Alrik de Jong
Alrik de Jong Sport 19 nov 2019

Nederlands Elftal maakt krachtig statement tegen racisme

In de voetbalwereld gaat het op dit moment helaas maar over één ding: racisme op de tribunes van Den Bosch. De spelers van het Nederlands Elftal, die vanavond tegen Estland spelen en op de bank zitten, maakten op social media vandaag een krachtig statement.

Een groepje racisten op de tribune van FC Den Bosch schold afgelopen zondag tijdens de wedstrijd Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira uit met woorden die we niet eens durven te herhalen. De wedstrijd werd stilgelegd, maar wel afgemaakt. Het hele handelen van de club Den Bosch en diens trainer na de wedstrijd maakte het er allemaal nog erger op. Maar daar is genoeg over gezegd.

Statement van het Nederlands Elftal tegen racisme

Van voetbalbonden als de UEFA en KNVB hoeven we niet zo veel te verwachten als het op racisme aankomt, zo blijkt uit het verleden. Aan de woorden van politici evenmin. Dus zal het van de voetballers zelf moeten komen. Georginio Wijnaldum zei in een persconferentie al dat hij in een vergelijkbaar geval van het veld loopt en niet meer terugkeert, ongeacht de sancties. Bondscoach Ronald Koeman zei met hem mee te gaan. Maar het minste wat de spelers van het Nederlands Elftal vandaag konden doen, is dit prachtige en krachtige statement op social media.

Enough Is Enough!! #StopRacism ????

282.8k Likes, 1,067 Comments – Frenkie de Jong (@frenkiedejong) on Instagram: “Enough Is Enough!! #StopRacism ????”

De selectie van Oranje heeft van boven een foto laten nemen, waarin de internationals hand in hand in een kring staan. De boodschap: ‘Genoeg is genoeg. Stop racisme’. Alle spelers van het Nederlands Elftal, inclusief bondscoach Ronald Koeman, hebben de foto met de boodschap gepost op Instagram en/of Twitter.

Enough Is Enough!! #StopRacism ????

69.4k Likes, 379 Comments – Gini Wijnaldum (@gwijnaldum) on Instagram: “Enough Is Enough!! #StopRacism ????”

Enough Is Enough!! #StopRacism ????

105.5k Likes, 539 Comments – Memphis Depay (@memphisdepay) on Instagram: “Enough Is Enough!! #StopRacism ????”

Enough Is Enough!! #StopRacism ????

65.6k Likes, 392 Comments – Donny van de Beek (@donnyvdbeek) on Instagram: “Enough Is Enough!! #StopRacism ????”

Enough Is Enough!! #StopRacism ????

7,585 Likes, 121 Comments – Calvin Stengs (@calvinstengs) on Instagram: “Enough Is Enough!! #StopRacism ????”

En zo kunnen we nog even doorgaan. Feit is dat social media op de goede manier is vol gespamd met deze post tegen racisme. Laten we hopen dat de boodschap die enkele hersencel bereikt van mensen die in staat zijn tot de racistische uitlatingen die Ahmad Mendes Moreira naar zijn hoofd kreeg.

Memphis Depay en Georginio Wijnaldum

Zowel Memphis Depay als Georginio Wijnaldum lieten zich maandag al uit over racisme in het voetbal. Georginio Wijnaldum maakte een statement tijdens de persconferentie van Oranje. “Het kwam persoonlijk heel hard aan, ik had nooit verwacht dat dit in Nederland zou gebeuren. Ik was enorm geschokt. Als speler kan je niks doen. Dit is een maatschappelijk probleem, het is iets voor de politiek. Er moet keihard worden opgetreden tegen dit soort praktijken. En niet alleen tegen racisme. Er werd ook een Hitlergroet uitgebracht. Hoe kan je dat doen? Dat is echt respectloos, dat kan gewoon niet. En het mag ook niet geaccepteerd worden. Als het bij ons zou gebeuren, dan loop ik van het veld”, aldus de geëmotioneerde middenvelder van het Nederlands Elftal en Liverpool.

Memphis Depay on Twitter

I’m sick and tired to see these images over and over! When is it going to stop!!? #SayNoToRacism @KNVB @OnsOranje @UEFA what we going to do? Specially with the upcoming @EURO2020

Memphis Depay liet zich korter maar niet minder krachtig uit op social media. “Ik word er ziek van om steeds maar weer deze beelden te moeten zien, wanneer houdt dit op?”, schreef de Oranje-international op Twitter. Daarbij richtte hij zich tot de KNVB en de organisatie van Euro 2020. “Wat gaan we hieraan doen, vooral met het EK dat er aankomt?” Deze tweet leverde een interessante discussie op. Daarover lees je hier meer.

? Check ook: 7 fashion looks die we overnemen van Memphis Depay

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlands Elftal maakt krachtig statement tegen racisme
Sluiten