Nederland heeft België in zicht op UEFA-coëfficiëntenlijst: zo werkt het

Door de Europese prestaties van Ajax tijdens de afgelopen jaren maakt Nederland reuzensprongen op de UEFA-coëfficiëntenlijst. De jacht op België is geopend. Nu is het de beurt aan PSV, AZ en Feyenoord om extra klappen uit te delen in de Europa League.

Niet te vroeg juichen, maar je kunt stellen dat het goed met het Nederlandse clubvoetbal. Vier clubs in de Europese hoofdtoernooien en Ajax heeft laten zien dat het nog steeds een Champions League-waardig team heeft. Door de 3-0 overwinning van Ajax op Lille sprong Nederland in één klap Turkije en Oekraïne voorbij op de UEFA-coëfficiëntenlijst, maar met deze landen blijft het voorlopig nog even stuivertje wisselen. Als je iets verder kijkt, is België ook zicht. En dat terwijl Nederland nog niet zo lang geleden moest concurreren met landen als Tsjechië en Denemarken.

Hoe werkt de UEFA-coëfficiëntenlijst?

Op basis van de UEFA-coëfficiëntenlijst wordt bepaald hoeveel clubs er uit een land mee mogen doen met de Europese toernooien en hoeveel clubs zich daar direct voor plaatsen. De ranglijst is samengesteld op basis van de Europese resultaten van een land in het huidige seizoen plus de vier seizoenen daarvoor. Per seizoen worden de behaalden punten (coëfficiënten) van alle clubs bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal clubs dat meedoet in Europese toernooien, inclusief de kwalificatierondes. Voor Nederland is dat dit seizoen vijf, Utrecht werd immers uitgeschakeld in de voorrondes.

Coëfficiënten kunnen in de eerste plaats behaald worden met een overwinning (2 punten) en een gelijk spel (1 punt) in een hoofdtoernooi. Daarbij zit geen verschil in de Champions League of Europa League. In de kwalificatieronden en play-offs krijgt een club 1 punt voor een overwinning en 0,5 voor een gelijkspel. Daarnaast worden er bonuspunten uitgedeeld. Voor plaatsing voor de groepsfase van de Champions League krijgt een club 4 punten, voor het behalen van de achtste finale in dit toernooi 5 punten en voor het behalen van de kwartfinale, halve finale en finale 1 punt. In de Europa League worden er pas bonuspunten uitgedeeld vanaf de kwartfinale. Plaatsing voor deze ronde levert 1 punt op, hetzelfde geldt voor de halve finale en finale.

Nederland

Door het succes van de Nederlandse clubs in de kwalificatieronden en de overwinning van Ajax op Lille staat Nederland dit seizoen al op 4.400 punten, wat het totaal op 30.750 punten brengt. Ter vergelijking: vorig seizoen verzamelde Nederland in totaal 8.600 punten op de UEFA-coëfficiëntenlijst en in het seizoen daarvoor slechts 2.900. Met meerdere ijzers in het vuur kan 2019-2020 een topseizoen worden. Check hier de actuele ranking.

Turkije en Oekraïne

De directe concurrenten zijn Turkije en Oekraïne. Op het moment van schrijven (dus voor de Champions League-wedstrijden van woensdagavond) staat Turkije op een totaal van 30.400 punten en een seizoenstotaal van 1.800. Oekraïne staat op 30.700 en 1.800. Als het zo doorgaat, is Nederland deze landen na dit seizoen voorbij. Dat zou betekenen dat Nederland op positie 9 staat.

België

Maar zelfs positie 8 op de UEFA-coëfficiëntenlijst is in zicht, zij het dat Belgische clubs dan een belabberd seizoen moeten draaien in Europa. Genk gaf vast het ‘goede’ voorbeeld door 6-2 te verliezen van Red Bull Salzburg. België staat op een totaal van 33.700 punten, waarvan dit seizoen 3.400 behaald.

Oostenrijk

Oostenrijk was lange tijd de grote concurrent van Nederland voor de begeerde 11e positie op de ranglijst, die recht geeft op directe plaatsing voor de Champions League. Voorlopig voelt Nederland geen hete apfelstrudellucht in de nek. Oostenrijk staat op een totaal van 28.525 punten, waarvan 1.800 dit seizoen behaald. Het is aan PSV om in de groepsfase een extra tik uit te delen aan het Oostenrijkse LASK Linz.

Verwachting

Zoals het nu lijkt, staat Nederland na dit seizoen in de positieschaal 7 tot en met 10. Dat houdt in: 1 x directe plaatsing Champions League, 1 x plaatsing voorronde Champions League, 1 x directe plaatsing Europa League, 2 x plaatsing voorronde Europa League. Pas vanaf plaats 6 op de UEFA-coëfficiëntenlijst kwalificeren twee clubs zich direct voor de Champions League. Daarvoor moeten ook Rusland en Portugal ingehaald worden en daar kan pas aan gedacht worden als het voor Nederland dramatische seizoen 2017-2018 (2.900 punten) niet meer meetelt met het gemiddelde.

De wedstrijden van donderdagavond in de Europa League
18.55 uur: PSV – Sporting Lissabon
21.00 uur: Glasgow Rangers – Feyenoord
21.00 uur: Partizan Belgrado – AZ

? Check ook: Dit kan Ajax verdienen in de Champions League seizoen 2019-2020

Reageer op artikel:
Nederland heeft België in zicht op UEFA-coëfficiëntenlijst: zo werkt het
Sluiten