Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière 18 mei 2025
Leestijd: 2 minuten

Nederland bouwt Flexcity’s: zo goedkoop kun je daar wonen

Als het aan woonminister Mona Keijzer ligt, verrijzen in ons land zeven flexcity’s. Dit zijn wijken vol goedkope flexwoningen die vliegensvlug van de lopende band rollen. Is dit de oplossing voor het woningtekort? En hoeveel kost het om in zo’n flexcity te wonen?

Nederland heeft als doelstelling om 981.000 woningen te bouwen in de periode van 2022 tot 2030. Bij aanvang van het tweede kwartaal in 2025 staat de teller op 275.000. Hiermee lopen we een kleine 100.000 huizen achter op schema. Om deze achterstand in te halen, zet woonminister Mona Keijzer in op de bouw van zeven flexcity’s. Hoeveel zoden zet dit aan dijk?

Zeven flexcity’s in Nederland, 15.000 flexwoningen per jaar

Het kabinet streeft naar de bouw van 15.000 flexwoningen per jaar. In 2024 werden er maar 6.000 gebouwd. Bovendien worden ze vaak op tijdelijke locaties geplaatst, waar ze na een paar jaar weer weg moeten. Vandaar dat Keijzer mikt op speciale flexcity’s. Dit zijn plekken waar de woningen in groten getale en voor langere termijn kunnen worden neergezet. Hiervoor is ze in gesprek met zeven gemeenten: Apeldoorn, Doetinchem, Goes, Hollands Kroon, Enschede, Dronten en de Westelijke Mijnstreek (rondom Sittard). Tussen 2027 en 2029 moeten hier zeven flexcity’s worden gebouwd.

Als dit er inderdaad voor zorgt dat er 15.000 flexwoningen per jaar bij komen, dan levert dit tot 2030 75.000 extra woningen op. Dat is 10,5 procent van het aantal woningen dat nog gebouwd moet worden. Een leuk extraatje, maar geen game changer. Wel kunnen de flexcity’s een verschil maken voor de mensen die het hardst een woning nodig hebben. Je zou bijvoorbeeld alle 33.000 daklozen in Nederland een dak boven hun hoofd kunnen geven. Ook zijn er elk jaar 25.000 statushouders die in een huis willen en wonen er ongeveer 32.500 studenten onvrijwillig bij pap en mam op zolder. Als je alle flexwoningen onder deze drie groepen verdeelt, dan kun je 39 procent (ervan uitgaande dat er per jaar 25.000 woningzoekende statushouders bijkomen) tot 2030 helpen. Mooi voor die mensen.

Zoveel kost een huis in flexcity?

Flexwoningen vallen doorgaans binnen de sociale huur en dat zal in flexcity niet anders zijn. Hoeveel je hiervoor moet betalen, is afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de woning. Een wooncontainer van 20 vierkante meter is goedkoper dan een nette prefab-woning van 40 vierkante meter. Bij diverse flexwoning-projecten in het land (Amsterdam, Rotterdam, Salland) stuit Manners momenteel op sympathieke huurprijzen rond de 500 euro per maand. Het maximale bedrag dat voor een socialehuurwoning gevraagd mag worden, is de komende jaren vastgezet op 879,66 euro per maand.

Ook met een flexwoning kom je in aanmerking voor huurtoeslag, waardoor de huurprijs fors lager uit kan vallen. De zeven flexcity’s van Mona zijn misschien geen oplossing voor het woningprobleem, maar ze zorgen er wel voor dat mensen met de grootste woningnood voor een fatsoenlijke prijs ergens kunnen wonen. Als het haar zou lukken, zou het een huzarenstukje van de minister zijn. Een Mona-toetje.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.