Ontvlucht carnaval in Nationaal Park de Groote Peel

Mocht je tijdens carnaval even behoefte hebben aan stilte, weet dan dat Staatsbosbeheer een winterstiltewandeling in Nationaal Park de Groote Peel, één van de 20 nationale parken in Nederland, organiseert.

Stilte tijdens carnaval met Staatsbosbeheer

Het uitgestrekte hoogveengebied op de grens van Brabant en Limburg is niet alleen heel erg mooi, maar ook heel erg stil. Hoe stil, dat kun je ‘horen’ tijdens een winterse stiltewandeling door Nationaal Park De Groote Peel. Een bijzondere natuurbelevingstocht om heerlijk tot rust te komen en te genieten van de natuur.

Nationaal Park, De Groote Peel, carnaval, staatsbosbeheer, stilte, limburg, brabant, wandelen

De de door het Staatsbosbeheer georganiseerde winterstiltewandeling vindt zondag 11 februari van 11.00 tot 13.30 uur plaats en start bij Buitencentrum De Pelen in Ospel. De 6 kilometer lange route loopt deels over onverharde paden en knuppelbruggen. Waterdichte wandelschoenen worden aangeraden.

Nationaal Park De Groote Peel

Nationaal Park De Groote Peel is een grotendeels afgegraven, door Staatsbosbeheer bestierd hoogveengebied op de grens van de Nederlandse provincies Limburg en Noord-Brabant. De Groote Peel is een restant van de Peel, een gebied dat ooit een zeer ondoordringbaar gebied moet zijn geweest.

Het is door Antoon Coolen in Peelwerkers beschreven als ‘een mengeling van grootse, trage, romantische, vegatieve wording, van eenzaamheid, verlatenheid, barheid, barsheid, grauwheid en kommervol hard werken’.

Nationaal Park, De Groote Peel, carnaval, staatsbosbeheer, stilte, limburg, brabant

Bijzonder zijn de geologische breuklijnen (waaronder de Peelrandbreuk), die door spanningen in de aardkorst zijn ontstaan. Ook de leemlagen aan de oppervlakte zijn vrij uniek.

Wat betreft fauna zijn de kraanvogels het meest bijzonder. Deze zie je echter alleen in oktober en november, als ze op doorreis zijn. Verder zie je er onder meer geoorde futen, wilde zwijnen en reeën.

Nationaal Park De Groote Peel is een klein gebied, maar wel een van de meest verrassende Nationale Parken in Nederland. Geen zin om in een groep te lopen, maar ben je tijdens carnaval wel in Limburg of Brabant? Dan organiseer je in dit natuurgebied gewoon je eigen winterwandeling.

Reageer op artikel:
Ontvlucht carnaval in Nationaal Park de Groote Peel
Sluiten