Redactie
Redactie Life 13 jun 2016

Namen onthouden? Maak mensen onvergetelijk

‘Heeeeeeey……. kerel, hoe is het?’ Je kent allemaal dat pijnlijke moment waarop je iemand wel kent, maar de naam niet meer weet. Bijzonder awkward, maar met deze simpele tips en stappen kun je dit tegengaan en zul je bijna altijd namen onthouden.

Het komt uiterst onprofessioneel of misschien zelfs ongeïnteresseerd over als je iemands naam niet meer weet, helemaal als zij jou wel direct bij naam kunnen noemen. Waarom zijn namen over het algemeen zo moeilijk te onthouden? Het heeft te maken met hoe ons brein werkt.

Waarom we wel gezichten maar geen namen onthouden

Waarom komt het toch dat je een hele avond met iemand kunt praten en de volgende dag zijn of haar naam niet meer weet, maar iemand die je slechts even hebt gezien een half jaar later nog wel kunt herkennen? Mensen zijn visueel ingesteld. Woorden, zo blijkt, hebben weinig visuele impact.

Zelfs wanneer je iemand ziet met een naamkaartje, ‘zie’ je de naam niet echt: je brein onthoudt een verzameling letters, aldus expert Barry Reitman. Van mensen die een visuele impact op je maken – bijvoorbeeld omdat zij een sterk afwijkend uiterlijk hebben of een opvallend kenmerk – onthoud je vaak wél de naam. Zo ook van die ene dame waar je direct een crush op had.

Focus op kenmerken

Volgens Reitman kun je zodra je een nieuw persoon ontmoet direct op zoek gaan naar onderscheidende uiterlijke kenmerken. Er is geen goed of fout: zoek iets uit dat jou bijblijft. Zorg er wel voor dat dit element blijvend is. Je kunt je eenvoudig focussen op iemands haardracht, maar wat nu als diegene bij de volgende ontmoeting een ander kapsel heeft?

Het is dus handig om een visueel hulpelement te kiezen dat er altijd is. Een moedervlek biedt bijvoorbeeld net iets meer zekerheid dan haardracht.

Maak ezelsbruggetjes: hoe gekker hoe beter

Heb je bepaald welk uiterlijk kenmerk er voor jou uitspringt, leg dan verbanden middels ezelsbruggetjes. Aangezien alleen jij deze verbanden gebruikt, maakt het niet uit hoe gek ze zijn: als ze jou maar helpen om de naam te onthouden. Heb je net kennis gemaakt met Mark en heeft Mark een opvallende moedervlek? Bam: vanaf nu is hij Mark met de Moedervlek. Alleen in gedachten uiteraard, maar koppel Mark aan de moedervlek en maak het visueel.

Bedenk je desnoods hoe afschrikwekkend hij zou zijn als er een grote haar uit die moedervlek zou groeien. Absurd, we weten het, maar het helpt je wél zijn naam te herinneren.

Maak gebruik van de naam

Je hebt je uiterlijke kenmerk, je hebt jouw ezelsbruggetje: nu moet je nog zorgen dat deze link goed in jouw gedachten wordt geprent. Gebruik de naam van je gesprekspartner zo snel mogelijk. Uiteraard niet overdreven vaak of geforceerd, maar als je zojuist kennis hebt gemaakt met Mark, kun je natuurlijk prima zeggen: ‘Aangenaam kennismaken, Mark’.

Wanneer je dit hebt gedaan, is het raadzaam om iemand later nog een keer (kort) te spreken als deze mogelijkheid er is. Je hebt zojuist kennis gemaakt met Mark met de Moedervlek, hebt hem de hand geschud en zijn naam gebruikt en halverwege de avond maak je nog even een praatje met hem, terwijl je weer aan jouw ezelsbruggetje denkt.

Gun jezelf de tijd

Je zult al snel merken dat de bovenstaande tips je helpen wanneer je een nieuw persoon ontmoet. Maar wat nu als je in één keer wordt geïntroduceerd aan meerdere mensen? Dan is het een stuk lastiger namen onthouden. Barry Reitman raadt aan om jezelf te dwingen de tijd te nemen: neem iemand bewust in je op en probeer zijn/haar naam te gebruiken. Kan dit niet, herhaal dan de naam in gedachte.

Spreek vooral ook uit dat je even goed kennis wil maken met mensen. Dus wanneer een vriend je op een feestje in een keer bij vijf mensen introduceert, schuw dan niet om te zeggen dat je eventjes de tijd neemt om hen kort te leren kennen.

Kortom: maak mensen onvergetelijk

Waar het eigenlijk allemaal op neer komt, is dat je mensen voor jezelf onvergetelijk moet maken. Als je dit doet, maak je handig gebruik van jouw visuele geheugen. Koppel iets visueels aan de naam en bedenk een manier om deze twee aan elkaar te verbinden. Dat mag dus best een beetje gek zijn.

Nog een keer vragen

Hoewel het met deze tips niet of in elk geval minder zou moeten gebeuren, kan het natuurlijk voorkomen dat je toch iemands naam vergeet. No stress. Vaak maken wij het onszelf erg moeilijk door te denken dat het niet okay is om nogmaals naar iemands naam te vragen. Je hoeft niet bang te zijn om dit te doen. Het is wel zo dat het steeds lastiger en op een gegeven moment zelfs ongepast wordt naarmate tijd verstrijkt.

Heb jij iemand ontmoet, inmiddels een paar keer gezien en gesproken, dan gaat deze persoon er geheel terecht vanuit dat jij zijn/haar naam kent. Als jij echter ondanks jouw verwoede pogingen vijf minuten na de eerste kennismaking een naam bent vergeten, neemt iemand het je echt niet kwalijk als jij hier nog één keer naar vraagt. Zolang het kort na de introductie is en het bij één keer blijft, is het echt geen ramp. Dat gebeurt iedereen wel eens. Hopelijk jou niet meer na het hanteren van deze tips en zul je in de toekomst alle namen onthouden.

(Foto’s: iStock)

Reageer op artikel:
Namen onthouden? Maak mensen onvergetelijk
Sluiten