Pim Jansen
Pim Jansen Health 5 nov 2018

Dit is waarom je ook in de winter naakt moet gaan slapen

Slapen is natuurlijk heerlijk en er gaat niets boven een welverdiende nachtrust. Laten we dus even eerlijk zijn: uitslapen is voor veel mensen een waar genot. De vraag is echter of je voldoende stilstaat bij de manier waarop je slaapt. Voor de duidelijkheid: we bedoelen dan niet de slaaphouding, maar wat je aan hebt in bed, of liever gezegd, wat je juist niet aan hebt. Met name in de winter is het volgens sommigen ideaal om naakt te slapen.

Persoonlijke keuze

Als het gaat om nachtkleding verschillen de meningen nogal. De één zweert bij de ouderwetse pyjama, de ander slaapt het liefst in zijn adamskostuum. Een uitgebreide enquete onder de Amerikaanse bevolking liet zien dat ruim 31% volledig gekleed slaapt, 52% juist gedeeltelijk en slechts 17% volledig naakt. Met dergelijke uitkomsten kun je je afvragen wat het effect is van het gekleed of juist niet gekleed slapen.

Gelukkig is er ook op het gebied van het goed en verantwoord slapen een deskundige: Matthew Walker, auteur van Why We Sleep en hoogleraar neurowetenschappen aan UC Berkeley. De ideale kandidaat dus om alle slaap gerelateerde vragen te beantwoorden.

Feit of fabel: naakt slapen is beter

Helaas zegt Walker dat er weinig wetenschappelijk bewijs is dat naakt slapen gezonder is. Maar we kunnen wel wat leren van de Afrikaanse stammen die nog dicht bij de natuur leven. Zij zijn meer dan wij blootgesteld zijn aan temperatuurveranderingen. Een onderzoek toonde aan dat slaapcycli van jager-verzamelaars verband hielden met de temperatuur: ze vallen in slaap als de temperatuur begint te dalen en ontwaken wanneer de temperaturen het laagst zijn. Walker zegt dat dit suggereert dat het misschien moeilijker maakt voor ons lichaam om warmte vrij te geven als we gekleed slapen.

Aanvullend onderzoek

Aanvullend onderzoek suggereert ook dat koelere temperaturen voordelig zijn voor een goede nachtrust. Eén onderzoek van Science Advances laat zien dat mensen slechter slapen als de temperatuur stijgt. Dat is op zich ook logisch als je beseft dat je tijdens de slaap juist veel zweet. Teveel kleding kan dus zeker belemmerend werken, met name in de winter.

Naakt slapen is goed voor je relatie en seksleven.

Er zijn heel veel bewijzen dat huid-op-huid contact zorgt voor een boost in oxytocine. Dit is het bindhormoon, dat bijdraagt ​​aan een groter gevoel van intimiteit en hechting. Hoewel het grootste deel van dit onderzoek zich richt op moeders en baby’s, kan huid-op-huid contact het gevoel van intimiteit met je partner ook stimuleren.

Naakt slapen kan de vruchtbaarheid stimuleren.

Volgens een onderzoek uit 2015 hadden mannen die een boxer droegen en naakt sliepen minder DNA-fragmentatie in hun sperma (d.w.z. sperma van een hogere kwaliteit) dan mannen die zowel overdag als in bed gekleed waren. Onderzoekers speculeren dat dit misschien iets te maken heeft met lagere kamertemperatuur, waardoor de teelballen juist koel blijven.

Uiteindelijk is meer onderzoek nodig om te bepalen of naakt slapen ook echt voordelen heeft ten aanzien van de gezondheid. Als je echter ook in de winterse perioden veel last hebt van nachtzweten kan het zeker een waardevol advies zijn om voortaan naakt te slapen. Heb je moeite om in slaap te komen? Probeer dan deze militaire methode.

Men's Health

Reageer op artikel:
Dit is waarom je ook in de winter naakt moet gaan slapen
Sluiten