Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Life 18 mrt 2020

Muziek als medicijn: “Als we dan toch thuis zitten, let’s make the best of it”

Muziek verbindt, juist nu muzikanten thuis zitten en niet kunnen optreden. Massaal worden livestream concerten gehouden op social media. „Sociale afstand is belangrijk, maar hoeft niet saai te zijn.”

Grote bands, minder bekende singer-songwriters, klassieke ensembles, operakoren en zelfs speciaal gecreëerde festivals. De muziekwereld grijpt deze periode van sociale afstand aan om er wat van te maken op social media. De een zingt verzoekjes, de ander geeft een compleet concert van anderhalf uur.

De Alain Safe Space van Alain Clark

In Nederland was Alain Clark er als een van de eersten bij. „Als we dan toch thuis moeten zitten, let’s make the best of it”, schreef hij na de door Mark Rutte aangekondigde maatregelen op Instagram. Sindsdien deelt hij iedere dag een livestream concert op Instagram in zijn tot Alain’s Safe Space omgedoopte huiskamer. Verschillende artiesten worden uitgenodigd voor livestream concerten. De eerste Alain’s Safe Space Award is zelfs al uitgereikt, aan Glen Faria. Andere artiesten die langskwamen zijn onder anderen Thomas Acda en Maan. „Veel artiesten worden geraakt door de consequenties rondom corona. Maar we hebben elkaar, we kunnen verhalen delen, muziek maken en steun verlenen. En gelukkig kunnen we met z’n alle verbonden zijn. Toch wel lekker soms, die technologie”, zegt Alain Clark. Prachtig initiatief.

De Nederlandse dj Benny Rodrigues ging direct in actie sinds bekend werd dat het nachtleven stil komt te staan. Op zijn Facebookpagina kunnen fans van housemuziek terecht voor verschillende livesetjes. „Het zijn onzekere tijden, maar zolang ik mijn muziek heb waarvan ik dankzij jullie kan leven, zal ik het blijven delen vanuit mijn mancave. Net zo lang totdat we weer samen kunnen dansen”, aldus de dj. Meer elektronische live muziek kun je vanaf vrijdag streamen via SiriusXM. Dj’s als Armin van Buuren, Afrojack en Martin Garrix draaien dan livesets tijdens het speciaal opgezette Virtual Audio Festival. Dit livestream festival is de vervanger van het afgelaste Ultra Music Festival in Miami.

Van Coldplay tot John Legend

Internationale muzikanten zetten zich, ongeacht hun sterrenstatus, ook thuis in om met hun muziek de sociale afstand wat draaglijker te maken. Zo gaf John Legend een livestream concert op Instagram. „Sociale afstand is belangrijk op dit moment, maar het hoeft niet saai te zijn”, aldus de muzikant terwijl hij in zijn badjas achter de piano plaatsnam. Het intieme huisconcert dat je kunt terugkijken op zijn Instagram-pagina duurt een uur.

Chris Martin van Coldplay pakte het anders aan. Hij speelde een half uur lang verzoekjes van zijn volgers. De Amerikaanse punkrockband Dropkick Murphys gaf vanaf een in Boston een livestream concert op YouTube. Neil Young kun je de komende tijd via zijn website volgen met live concerten vanuit huis. Major Lazer gaf een huiskamerconcert op YouTube van anderhalf uur. Diplo en P!nk droegen hun steentje bij. En zo is de lijst met muzikanten oneindig. Er wordt hard gewerkt aan een vaccin tegen corona, maar met deze vorm van live muziek is er alvast een medicijn voor sociale afstand beschikbaar gesteld.

Meer livestream concerten

Zoals gezegd hebben al heel wat muzikanten livestream concerten gegeven op social media. In dit artikel hebben we ze op een rij gezet.

Reageer op artikel:
Muziek als medicijn: “Als we dan toch thuis zitten, let’s make the best of it”
Sluiten