Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 28 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Musk lanceert baanbrekend internet via zijn satellieten en dit kost het

Er is jarenlang keihard aan gewerkt, maar het is nu dan toch echt zover. Het ambitieuze internetproject Starlink is in gebruik genomen. De eerste gebruikers zijn benaderd om deel te nemen aan een bèta. Voor omgerekend 84 euro per maand kunnen zij via de satellieten van Elon Musk surfen op het internet.

Dit werd bekendgemaakt op Reddit. Een gebruiker deelde de mail die hij kreeg van Starlink. Deze bevat een uitnodiging voor de zogenaamde Better Than Nothing Beta. Ook andere Reddit-gebruikers lieten in de reacties weten dat ook zij benaderd zijn. Tot nu toe lijken alleen Amerikanen de mail ontvangen te hebben. In de mail staat wat gebruikers kunnen verwachten en wat de kosten zijn.

Dit is pas het begin van Starlink

Zo is te lezen dat de verwachting is dat de snelheid zal liggen tussen de 50Mb/s en 150 Mb/s. De latentie zit tussen de 20ms en 40ms. Ook houdt Starlink een slag om de arm als het gaat om stabiliteit. Zo melden ze dat er momenten zullen zijn dat je geen connectie hebt.

Starlink belooft dat dit tijdelijk is en dat het netwerk in de aankomende maanden flink verbeterd gaat worden. Het bedrijf van Elon Musk wil binnenkort nog meer satellieten lanceren, grondstations bouwen en de software achter het systeem gaan updaten. Dit gaat er volgens Starlink voor zorgen dat de snelheid, latentie en uptime sterk gaan verbeteren. Zo moet de latentie tegen de zomer van 2021 op 16ms tot 19ms zitten.

Internet van Elon Musk is niet goedkoop

In de laatste alinea van de mail wordt uitgelegd wat dit gaat kosten. De prijs voor het internet is 99 dollar per maand. Dit is omgerekend ongeveer 84 euro, maar dan ben je er nog niet. Je hebt namelijk ook een zogenaamde phased-array user terminal nodig. Deze kun je kopen bij Starlink en kost omgerekend 422 euro. Dit is de antenne die je nodig hebt om het signaal te ontvangen. Ook krijg je daarbij een tripod om ‘em op te zetten en een wifirouter.

Elon Musk zet hiermee een grote stap voor wereldwijd internet. In Nederland is de dienst misschien niet zo interessant, maar dat is op andere plekken een heel ander verhaal. Wij behoren tot de meest verwende landen als het gaat om internet. Hierdoor vergeten we soms dat er miljoenen Amerikanen zijn die genoegen moeten nemen met 10Mb/s. Voor hen is Starlink een enorme verbetering.

Niet bedoeld voor landen als Nederland

De focus voor Starlink ligt dan ook in Amerika. Hier valt de meeste winst te behalen. Met de 900 satellieten die momenteel al actief zijn, zou Starlink het noordwesten van de Verenigde Staten kunnen voorzien van internet. Dit is overigens pas het begin en de plannen zijn ambitieus. Elon Musk wil nog voor het einde van volgende jaar dat het gros van de bewoonde wereld kan genieten van Starlink-dekking.

Elon Musk is dus weer lekker bezig, ook financieel. De ondernemer heeft dankzij een foefje in zijn Tesla-contract namelijk in één klap 2,9 miljard verdiend. Hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen, lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Musk lanceert baanbrekend internet via zijn satellieten en dit kost het
Sluiten