Media

Music Manners: Make It Funky

Luister naar de Manners The JB Horns playlist op Spotify.

Artiesten die meer dan vijftig jaar lang nooit iets anders dragen dan een maatpak zijn meestal jazzveteraan, of lid van een symfonieorkest. Of het zijn de mannen die het begrip ‘funk’ ontwikkelden en tot op de dag van vandaag iedere zaal op zijn kop zetten: de JB Horns.

Deze drie ‘sidemen’ begonnen in de band van James Brown. Die werkte een halve eeuw geleden aan een nieuwe muzieksoort die alleen kon ontstaan doordat Maceo Parker, Fred Wesley en Pee-Wee Ellis met militaire precisie de patronen speelden die hij bedacht. Met hun alt-sax, tenor-sax en trombone zorgden ze dat ‘Sex Machine’ en ‘I Feel Good’ strak op de plaat kwamen. James kreunde zijn ‘Oe’s’ en ‘Aah’s’ en de JB Horns speelden uren achter elkaar het zelfde loopje. Ze dienden dat bij optredens te herhalen in onberispelijk driedelig pak; een vlek op de kleding betekende net als een valse noot dat de zondaar zijn maandloon kon vergeten. Ook al werd heel Amerika zonder rustdagen jaar na jaar doorgetourd in een krakkemikkige bus, terwijl ‘The Boss’ zich met een achtergrondzangeres naar keuze vervoerde in zijn privé-jet.

Dat de succesformatie van James onder constante druk stond van zijn grillen, is aan de nummers niet af te horen. In de Manners JB Horns playlist hoor je opnames waar de groove én het plezier van af spatten. Dat Maceo, Fred en Pee-Wee vele malen werden ontslagen en even zo vaak terugkeerden in de band zegt meer over hun relatie met ‘The Godfather of Soul’.
Nadat ze in de ‘seventies’ -met én zonder James- hun meest legendarische opnames hadden gemaakt vlogen de JB’s uit om ontelbare platen ‘op te funken’ van nieuwe generaties artiesten, waaronder De La Soul en Prince. En tot op de dag van vandaag spelen de de drie ‘funkateers’ over de hele wereld voor zalen vol fanatieke fans die makkelijk hun kleinkinderen zouden kunnen zijn. Nu als eigen baas en puur voor de lol. Maar nog altijd in pak.

TIP: Wil je weten hoe het er in de band van James Brown aan toe ging tussen zijn legendarische opnames en optredens door, dan is er geen leuker boek dan Hit Me, Fred, de autobiografie van Fred Wesley.

Music Manners is onder redactie van Olivier Meijs, journalist en oprichter van DJ School Amsterdam.

07-03-2012 - Redactie