Kogel door de kerk: Mulan komt naar Disney+ (met een fiks prijskaartje)

Hollywood is al enige tijd een illusie armer: wereldwijd op hetzelfde moment films uitbrengen in de bioscoop is voorlopig niet aan de orde.

Niet voor niks komt Tenet nu eerder in Europa uit dan in de Verenigde Staten. De impact van de huidige pandemie en de getroffen maatregelen verschillen nou immers extreem per land.

Na Tenet is Mulan de grootste blockbuster die nog voor dit jaar op de planning staat. De live-action remake waarmee Disney China verder wilde veroveren. In vergelijking met de live-action remakes van films als Beauty and the Beast en Lion King wordt Mulan een stuk grimmiger en serieuzer.

Mulan komt naar Disney+

Mulan is al meermaals uitgesteld, maar voorlopig blijft het onmogelijk om films wereldwijd in de bioscoop uit te brengen. Gisteren kondigde Disney dan ook aan dat het voor een andere route kiest: een release op Disney+, op 4 september.

Niet à la Artemis Fowl, die je als abonnee ‘gratis’ kon streamen, daarvoor is Mulan een te dure film. In plaats daarvan kunnen Disney+-abonnees voor 30 dollar de film streamen. Ja, dat lees je goed: als je straks als eerste Mulan wilt zien via Disney+, dan moet je daar omgerekend 21 euro voor aftikken.

“We dachten dat het belangrijk was om alternatieve manieren te vinden om [Mulan] tijdig uit te brengen”, aldus Bob Chapek, CEO van Disney. In landen waar Disney Plus niet beschikbaar is, brengt Disney op dezelfde datum Mulan uit in de bioscoop, waar mogelijk.

Het is op het moment van schrijven onduidelijk of consumenten die geen Disney+-abonnement hebben ook voor 30 dollar Mulan kunnen gaan streamen.

En Black Widow dan?

Afgelopen maand werd Mulan compleet uit het releaseschema van Disney geschrapt. The New Mutants en Black Widow staan nog wel gewoon op de bioscoopagenda, voor respectievelijk 28 augustus en 6 november.

Afhankelijk van hoeveel consumenten daadwerkelijk 30 dollar neer gaan leggen voor Mulan, is de kans echter groot dat Disney alsnog besluit om Black Widow ook via die route uit te brengen. Ook voor de rest van Hollywood is het een belangrijk experiment met een potentieel grote impact.

“Dat gezegd hebbende, we vinden het erg interessant om voor die prijs van 29,99 dollar nieuwe titels aan te kunnen bieden aan consumenten en te leren van deze ervaring door niet alleen te kijken naar hoeveel nieuwe abonnees we hierdoor naar het platform weten te trekken, maar ook naar het aantal transacties voor dit premium-aanbod”, aldus Chapek.

Al met al is het in ieder geval interessant om te zien hoe bedrijven noodgedwongen nieuwe businessmodellen en distributiemethodes moeten testen. Op naar 4 september, want dan kunnen fans dus Mulan gaan streamen. Ze hebben lang geduld moeten hebben: de klassieker stond oorspronkelijk voor 27 maart op de planning…

Reageer op artikel:
Kogel door de kerk: Mulan komt naar Disney+ (met een fiks prijskaartje)
Sluiten