Mountainbiken in de Alpen: 7 adembenemende MTB-routes over het dak van Europa

Een vakantie niet gemountainbiket is een vakantie niet geleefd. Een ietwat overdreven statement, maar we willen maar aangeven dat Europa vol zit met de vetste MTB-routes. Vandaag richten we ons op mountainbiken in de Alpen. Het wintersportseizoen zit er bijna op, laat de sneeuw maar smelten. Zeven prachtige routes over het dak van ons continent.

Saint-Luc, Zwitserland

Saint-Luc is een bergdorp in het district Sierre in het Zwitserse kanton Wallis. In de winter kun je er in alle rust skiën, want nauwelijks après-ski, maar wij gaan er liever in de zomer naartoe om te mountainbiken.

500 verticale meters, spectaculaire afdalingen en pittige stukken omhoog; het gebied is behoorlijk uitdagend. Zowel het bike park als rijden in het wild is hier geweldig. Relatief veel zonuren en weinig toerisme. De liften zijn open van mei tot en met september (in de meeste gebieden gaan ze pas in juni of juli open).

mountainbiken in de alpen

Aanbevolen route: Balcony trail, een route met veel variatie en prachtige uitzichten op de Weisshorn en Bishorn. Eerst ga je omhoog (geen zware klim) naar Hôtel Weisshorn, vervolgens klim je verder omhoog naar links. Vanaf dan kom je in rotsachtige omgeving met gletsjers, die aan de Himalaya doet denken.

Le Tour, Chamonix, Frankrijk

Le Tour is een van de mooiste mountainbikegebieden in Chamonix en misschien wel van de hele wereld. Er is een enorm netwerk aan routes, die grotendeels door de natuur zijn afgezet met gaspeldoorns en andere planten en struiken.

Tel daarbij de levendige, blauwe gletsjers en de immense bergtoppen op en verdere uitleg is overbodig. De liften zijn open vanaf juni tot eind september.

mountainbiken chamonix alpen

Aanbevolen route: Les Frettes Ridge, een hardpack-trail over ruige paden van de Col de Balme naar Col des Posettes. Ook fiets je tijdens dit technische parcours door bossen en kom je pittige switchbacks (zigzaggende afdalingen) tegen.

Sauze D’Oulx, Italië

Door naar Italië. Vlakbij de Franse grens vind je Sauze D’Oulx, een dorp met in de winter 400 kilometer aan skipistes. Zomers tref je er een van de mooiste bike parks van de Centrale Alpen.

Veel zachte paden die aanvoelen alsof je met je mountainbike aan het zweven bent. Verslavend, kunnen we je vertellen. Het gebied is easy going, dus ook als onervaren mountainbiker kun je hier je hart ophalen. De liften zijn open van eind juni tot begin september.

mountainbiken in Sauze D’Oulx alpen

Aanbevolen route: Super Sauze, een term die het niet verkeerd zou doen in de lokale snackbar. Super Sauze is echter een route die begint bij het hoogste punt van de lift op de Rocce Nera. Vanaf daar tref je een open en golvend terrein dat je de bossen inleidt. Daar kom je een aantal coole houten paden en tussenstukken tegen op de route.

Alpe d’Huez, Frankrijk

De Alpe d’Huez heeft een sterrenstatus onder wielrenners, maar ook voor mountainbikers is dit gebied in de Franse Alpen een walhalla.

Reusachtige afdalingen over gletsjers, heide, rotsachtige singletracks, bospaden; alles kom je hier tegen. Ook zijn er veel opties voor freeriders. De liften zijn geopend van het eerste weekend van juli tot het laatste weekend van augustus. Snel bij zijn dus.

mountainbiken Alpe d’Huez alpen

Aanbevolen route: The Mega, waarvan de naam eigenlijk alles al verraadt. Het gaat inderdaad om de Megavalanche, een van de bekendste afdalingen ter wereld. Sneeuw, rotspaden, klimmen, jumps, dennenbossen; megaveelzijdig. Boven kan het vriezen, terwijl je beneden kunt zwemmen. Bereid je goed voor.

Zermatt, Zwitserland

Zermatt de ultieme plaats voor outdoorliefhebbers. Hiken, skiën, canyoning, alles behoort hier tot de mogelijkheden. En mountainbiken dus ook.

Je fietst hier over prachtige bergpaadjes met de iconische bergtop van de Matterhorn die jou constant in de gaten houdt. Een trip naar Zermatt is duur, maar het valt niet te ontkennen dat de MTB-routes hier magisch zijn. Zermatt heeft een lang zomerseizoen. De liften zijn open van mei tot midden oktober.

mountainbiken zermatt alpen

Aanbevolen route: Rothorn – Täsch, een singletrack die dwars door de Zwitserse Alpen van Rothorn naar Täsch loopt. Je fietst hier onder meer over een extreem steile helling van de Oberrothorn. Daarna kan het twee kanten op: je wilt nooit meer mountainbiken of je bent vanaf dat moment verslaafd.

Samoëns, Grand Massif, Frankrijk

Samoëns, onderdeel van het gebied Grand Massif, biedt een van de meest uitgebreide netwerken aan singletracks die je per lift kunt bereiken.

Als je van enorme afdalingen houdt, maar die wilt bereiken per lift, dan is er in de Alpen geen betere plek voor jou. Ook cool in dit gebied: je treft veel houten paden en jumpmogelijkheden. De liften zijn alleen in juli en augustus open.

mountainbiken samoens alpen

Aanbevolen route: Flaine – Samoëns, een route die begint bij het hoogste punt van de Flaine-gondel, met een indrukwekkend uitzicht op de Mont Blanc. In een wild graslandschap leiden schapensporen je tot het uiteindelijke pad, dat via de open wildernis het bos inloopt. Natuurliefhebbers worden hier blij van.

Tirol, Oostenrijk

Er zijn nog heel wat andere gebieden in de Franse en Zwitserse Alpen, zoals respectievelijk Tignes en en Verbier. Maar Oostenrijk hoort ook in deze lijst. Want ook daar is het heerlijk mountainbiken.

Tirol is wat dat betreft de regio bij uitstek. Steile beklimmingen, uitdagende switchbacks, intense afdalingen, technische uitdagingen; in Tirol kom je niets te kort. Maar ook voor beginners en gezinnen zijn er tal van mogelijkheden. De meeste liften zijn open van juni tot en met september.

mountainbiken tirol alpen

Aanbevolen route: de Samnaun Mountain Bike Tour, een route van 141 kilometer die je in vier dagen tijd aflegt. Alles wat de Alpen biedt aan natuur kom je hier tegen. Geniaal vriendenuitje. Meer informatie vind je hier.

Bonusvideo: Mountainbiken in de Alpen

Deze shortfilm gaat over mountainbiken in Zermatt, Zwitserland. Als het nu niet begint te kriebelen, dan weten wij het ook niet meer.

Reageer op artikel:
Mountainbiken in de Alpen: 7 adembenemende MTB-routes over het dak van Europa
Sluiten