Pim Jansen
Pim Jansen Hebbedingen 17 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

De Motorola P30 is de meest schaamteloze kopie van de iPhone X

Beter goed gejat dan slecht bedacht moeten ze bij Motorola hebben gedacht toen ze de nieuwe P30 gingen ontwerpen. Het toestel is niet alleen een toonbeeld van gebrek aan creativiteit, hij presteert namelijk ook nog eens ver beneden de maat. Als je het doet, doe het dan ook goed.

Hoogtijdagen van Motorola

Normaal gesproken is Motorola geen slecht merk, maar de beste jaren van het merk liggen op smartphone gebied wel achter ons. Begin deze eeuw kon het nog vol trots de Motorola Star TAC presenteren of de Aura uit 2009. Tegenwoordig is het een niet onaardige leverancier van budget telefoons die, in tegenstelling tot de huidige A-merken zoals Samsung, niet zijn volgepropt met allerlei software en zware skins. Ook voor het budget segment geldt dat originaliteit een goed verkoopargument is. Met de lancering van de P30 slaat het merk de plank echter volledig mis.

Chinese smartphonemarkt te heroveren

In een poging om de Chinese smartphonemarkt te heroveren, heeft Motorola zijn nieuwe P30 budget smartphone gelanceerd met een duidelijke Huawei-achtige kleuroptie. Vanaf vandaag is de P30 (zelfs de naam klinkt als een opvolger van de Huawei P20) beschikbaar in drie kleuren: Bright Black (oxymoron), Jade Ice (zeg maar gewoon wit) en Aurora (precies zoals de gradiënt van de Huawei P20.

Zoals helaas gebruikelijk bij Android-smartphones voor het budgetsegment, heeft men met de Motorola P30 getracht een goed lijkende kopie van de iPhone X te maken, inclusief notch en een bijna randloos scherm. Dat is goed gelukt, maar laten we eerlijk zijn, namaken is geen kunst. De vergelijking met de iPhone X houdt dan ook snel op. Onder de motorkap vinden we namelijk de typische onderdelen die je verwacht aan te treffen bij een budget smartphone. Het FHD + LCD-scherm (19: 9 beeldverhouding) wordt ondersteund door een Qualcomm Snapdragon 636-processor en 6GB RAM. Dat grote werkgeheugen heeft de Motorola P30 ook wel nodig, de processor is immers niet de snelste die momenteel verkrijgbaar is. Ter vergelijking: De A-11 chip die Apple gebruikt is twee keer zo snel.

Motorola P30 iPhone X kloon kopie

Dubbele camera

De P30 is ook voorzien van een 16 MP + 5 MP dubbele camera-instelling op de achterzijde. Een 12 MP selfie-camera bevindt zich aan de voorzijde van het toestel. Een 3000 mAh-batterij zorgt voor de energievoorziening. De Motorola P30 is verkrijgbaar met 64 GB of 128 GB aan interne opslag met de mogelijkheid om dit uit te breiden via de microSD-kaartsleuf. Inderdaad, dat is dus afgekeken van  de Huawei P20.

Alleen verkrijgbaar in China

Hoewel de telefoon in Azië de naam Motorola P30 draagt, lijkt hij op de eerder gelanceerde Motorola One Power. Dat toestel zal naar verwachting binnenkort verkrijgbaar zijn. Als je zelf al op zoek zou willen gaan naar de P30, dan kom je bedrogen uit. Voorlopig is het toestel enkel te koop in China. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat men niet zit te wachten op een juridisch proces met Apple. De kans is overigens extreem klein dat een Chinese rechter ook maar iets zou doen aan het schaamteloze kopieergedrag van Motorola.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

OneMoreThing

Reageer op artikel:
De Motorola P30 is de meest schaamteloze kopie van de iPhone X
Sluiten