Top 7 architectuur in 2019: projecten voor nu en de toekomst

Ook in 2019 las je weer veel over architectuur op Manners. Van ideeën voor de toekomst tot projecten die al gerealiseerd zijn; dit is het beste van afgelopen jaar.

1. ‘s Werelds eerste energieneutrale stad

Bleutech Park, energieneutrale stad, zero-energy, las vegas, nevada
Bron: www.bleutechpark.com

In Las Vegas Valley zal de eerste mini-stad worden gebouwd met een volledig digitale infrastructuur met uitsluitend gebouwen die voldoen aan de zero-energy norm. Kortom, een zeer idealistisch project met een prijskaartje van dik 7 miljard euro. De naam van de energieneutrale stad is nu vrijgegeven: Bleutech Park. De bouw duurt naar schatting zes jaar. Lees en bekijk hier meer over dit waanzinnige project.

2. Glazen dak op de Notre Dame

vincent callebaut, architect, notre dame, parijs, dak, glazen dak, glas
Bron: Vincent Callebaut

Door de brand in de Notre Dame in Parijs, die in april 2019, werden de binnenkant van de kathedraal en het dak vrijwel helemaal verwoest. De structuur en de gevel van de Notre-Dame zijn volgens de Parijse brandweer wel gered. Tijd om over het dak na te denken. Iets wat architect Vincent Callebaut allang gedaan heeft. Hij wil twee nieuwe elementen toevoegen aan de kathedraal in Parijs: glas en bos. Dit is waarvoor architectuur bedoeld is. Lees en bekijk hier meer.

3. ’s Werelds dunste wolkenkrabber naast Central Park, New York

wolkenkrabber, new york, central park, shop architects
Bron: Hayes Davidson

In New York staat sinds kort een bizar hoge en vooral dunne wolkenkrabber aan het Central Park, ontworpen door SHoP Architects. De Steinway Tower, zoals het gebouw heet, is ‘s werelds dunste wolkenkrabber en het op een na hoogste woongebouw ter wereld. Projectontwikkelaar Hayes Davidson gaf een uniek kijkje in de toren. Geniaal staaltje architectuur. Lees en bekijk hier meer.

4. The Whale op het Noorse eiland Andøya

the whale, dorte mandrup, architectuur, noorwegen
Bron: Dorte Mandrup

Als je dan toch een uitkijkpunt om walvissen te spotten ontwerpt, doe het dan zo. Dat is niet alleen onze mening, maar ook die van de jury van een designcompetitie voor een nieuw Arctisch Centrum op een van de hoogst gelegen puntjes in Noorwegen. Het gebouw The Whale gaat er komen. Dit is waarom we zo van architectuur houden. Lees en bekijk hier meer.

5. Under, ’s werelds grootste onderwaterrestaurant

under, restaurant, onderwater, onderwaterrestaurant, lindesnes, noorwegen, architectuur, travel
Bron: Under (Afbeelding: Under)

Mocht je een keer met de camper of auto vanuit Nederland naar Noorwegen trekken, wat sowieso een goed idee is, rij dan naar het noorden van Denemarken. In Hirtshals pak je de ferry naar het Noorse Kristiansand. Vanaf daar is het een dik uur rijden naar Lindesnes, waar je aan de kust een industrieel blok beton de zee in ziet schuiven. Dat is de ingang van Under, een van de meest bijzondere restaurants ter wereld. Lees een bekijk hier meer over misschien wel het meest bijzonder staaltje architectuur van 2019.

6. Beijing Daxing International Airport van Zaha Hadid

Beijing Daxing International Airport, zaha hadid architects, architectuur, zeester, vliegveld
Bron: Zaha Hadid Architects Bron: Zaha Hadid Architects

In een lijstje met de beste architectuur mag Zaha Hadid niet ontbreken. Zaha Hadid Architects opende in 2019 het futuristische Beijing Daxing International Airport geopend. Een van de laatste werken van de beroemde Brits-Iraakse architecte Zaha Hadid, die in 2016 overleed. Lees en bekijk hier meer.

7. Groene ‘supersnelweg’ in Dubai

Sheikh Zayed Road, groene supersnelweg, snelweg, dubai, world architectur festival, x-space
Bron: Mouaz Abouzaid & Dima Faraj

Deze groene supersnelweg X-Space in Dubai heeft de ‘Smart Cities’ award gewonnen tijdens het World Architecture Festival. De Sheikh Zayed Road is een snelweg met veertien banen die door de hele stad Dubai loopt. De weg staat bekend om ellenlange files en een niet al te fraai aangezicht. Maar een ambitieus plan moet een gedeelte van de Sheikh Zayed Road omdopen tot een groene, autoloze oase. Welkom in X-Space. Lees en bekijk hier meer.

Meer architectuur in 2019

Deze top 7 is slechts een greep uit de architectuur in 2019 die we behandeld hebben. Lees meer op deze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Top 7 architectuur in 2019: projecten voor nu en de toekomst
Sluiten