Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 dec 2019

Monty Python-legende veegt de vloer aan met Marvel films

Hij is er een beetje laat bij, maar je kunt Monty Python-lid en regisseur Terry Gilliam nu aan het illustere rijtje van Martin Scorsese, Francis Ford Coppola en Ken Loach toevoegen.

Terry Gilliam vs. Marvel

Je raadt het al: ook Gilliam is geen fan van Marvel films, zo blijkt uit een interview van IndieWire.

Hij is niet alleen een van de originele Monty Python-leden, maar regisseerde ook topfilms als Fear and Loathing in Las Vegas, Time Bandits en het fantastische 12 Monkeys.

Volgens Gilliam zijn de films die Marvel Studios uitbrengt niet realistisch genoeg:

“Als je zo krachtig bent, zou je wat meer met de realiteit moeten doen. Wat ik niet leuk vind, is dat we allemaal superhelden moeten zijn om iets te kunnen. Dat maakt me gek. Dat zeggen deze films tegen jonge mensen. En voor mij adresseert het niet de realiteit van, je weet wel, de menselijke conditie. Je weet hoe het is om een normaal mens te zijn in moeilijke situaties en deze te overleven. Ik kan ze het pure spektakel niet kwalijk nemen, behalve dat het repetitief is. Je moet nog een andere stad opblazen. ‘

Opvallende kritiek, gezien Marvel films meestal hun genre ontstijgen door juist wel verhalen te vertellen waarmee de kijker zich kan identificeren. De spandex en de superkrachten staan dat niet in de weg. Juist niet bij Marvel.

Terry Gilliam (EPA/ETTORE FERRARI)

‘Black Panther is absolute bullshit’

Vervolgens zoomde Terry Gilliam in op Black Panther, een film die hij in het bijzonder hekelt:

“Ik haatte Black Panther. Het maakt me gek. Het geeft jonge zwarte kinderen het idee dat het iets is om in te geloven. Bullshit. Het is complete bullshit,” aldus de regisseur.

Gilliam gaat zelfs zover dat hij betwijfelt of de filmmakers zelf wel de moeite hebben genomen om Afrika te bezoeken:

“Ik denk dat de mensen die het gemaakt hebben nooit in Afrika zijn geweest. Ze hebben een simpelweg een styliste ingeschakeld voor wat Afrikaanse patronen, stofjes enzo. Maar ik haatte die film, gedeeltelijk omdat de media maar niet op kon houden over hoe belangrijk die bullshit wel niet zou zijn.”

Martin Scorsese valt opeens mee

We hadden niet verwacht dit ooit nog te zeggen, maar in vergelijking met Terry Gilliam’s opmerkingen lijkt de recente tirade van Scorsese opeens niet zo onredelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

IndieWire

Reageer op artikel:
Monty Python-legende veegt de vloer aan met Marvel films
Sluiten