Redactie
Redactie Liefde & Seks 3 apr 2017

Onderzoek: ‘Monogamie is een achterhaalde standaard’

Een relatie onderhouden is lastig zat, laat staan als je er nog één of twee liefdes op na houdt. Volgens een nieuw onderzoek, dat gepubliceerd wordt in The Journal Perspectives on Psychological Science, kunnen polygame relaties daarentegen net zo succesvol zijn als monogame relaties.

Een diep gewortelde sociale standaard laat mensen geloven dat het omgekeerde per definitie waar is. Volgens hoofdonderzoeker Terri Conley wordt monogamie dermate als de standaard beschouwt, dat de meeste mensen het niet eens als goed of fout beschouwen. Ze zien het simpelweg als de enige manier.

Niet neutraal

Een verkeerde benadering, denkt Conley. ‘In de meeste relaties zijn de afspraken en vragen die gesteld worden alles behalve neutraal. Er wordt verwacht dat de ander automatisch kiest voor monogamie. Een andere optie is eigenlijk geen mogelijkheid, terwijl die behoefte vaker bestaat dan gedacht.’

Aan dit specifieke onderzoek hebben tweeduizend mensen meegedaan van 25 jaar of ouder. Een deel van de groep, 617 deelnemers, begaven zich in een niet-monogame relatie. De onderzoekers lieten vervolgens een verscheidenheid aan factoren los op deelnemers, denk aan: jaloezie, passie, vertrouwen en algehele tevredenheid. De uitkomst? Geen van de twee groepen scoorden beter of slechter dan de ander.

Polygame relaties opereren net zo goed én slecht als monogame relaties. Ons advies: kijk goed naar je eigen behoeftes en maak ze bespreekbaar op de meest eerlijke manier denkbaar. En je weet: wie niet waagt, wie niet wint. Dat monogamie de sociaal geaccepteerde standaard is, hoeft niet te betekenen dat dit voor jou ook werkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek: ‘Monogamie is een achterhaalde standaard’
Sluiten