Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 9 jul 2020

5 overtuigingen over geld om uit je ‘money mindset’ te wissen

Wat is de eerste gedachte die je in je hoofd popt, als wij zeggen: ‘Rijke mensen zijn…’ Is het gierig? Snobs? Criminelen? Hebben ze maar geluk? Of zijn het slimme mensen die hard werken? Hoe jij over geld denkt (oftewel: je money mindset), zal onbewust invloed hebben op hoeveel jij in je leven zal verdienen. Negatieve overtuigingen over geld houden je bijvoorbeeld blut of arm.

Er zijn heel wat overtuigingen over geld die in onze samenleving zitten ingebakken en de meeste daarvan zijn negatief. Over wat voor overtuigingen hebben we het dan? En waarom kloppen ze dan niet?

Onbewuste overtuigingen in je money mindset

Onderzoekers verwijzen naar overtuigingen over geld als ‘geldscripts’, lezen we op Psychology Today. Net als regels die door een acteur worden opgelezen, zijn geldscripts vaste overtuigingen die we onszelf vertellen. Dit doen we vaak onbewust en deze worden overgedragen door de overtuigingen van je opa’s, oma’s en ouders. We leren deze geldscripts door te observeren hoe de mensen om ons heen over geld praten, door naar hun mening over de rijken en de armen te luisteren en door naar hun financiële gedrag te kijken.

Onze blootstelling aan verschillende perspectieven op het gebied van geld is vaak beperkt, omdat we geneigd zijn vooral om te gaan met mensen met vergelijkbare overtuigingen en financiële statussen. Onze overtuigingen worden daardoor zelden uitgedaagd.

Vooroordelen over geld

Wil jij je overtuigingen over geld wél uitdagen? Hieronder vind je een aantal voorbeelden van ideeën die je kunt hebben, waardoor je mindset je eigenlijk tegenhoudt om veel te verdienen.

1. ‘Je kunt alleen sparen als je veel verdient’

Ghuess what, iemand met een hoog salaris kan ook op zo’n grote voet leven dat ‘ie van salarisstrook naar salarisstrook leeft. Je gaat leven naar wat je verdient, en een groot huis kost bijvoorbeeld ook meer geld. Geld sparen kan met elk salaris.

Natuurlijk willen we allemaal wel 10.000 of 100.000 euro op onze spaarrekening hebben staan. Maar dit bereik je niet van de een op de andere dag. Bedenk een spaardoel waar je langzaam naartoe kunt werken. Bekijk hoeveel je realistisch gezien elke maand kan besparen en sparen en ga hiervoor. En onthoud: je kunt dit bedrag altijd veranderen (naar boven of naar beneden), zolang je maar volhoudt.

2. ‘Geld is niet belangrijk in het leven’

Oké, geld alleen maakt niet gelukkig. Er zijn genoeg rijke mensen die doodongelukkig zijn. Maar dat geld niet belangrijk in het leven is, is natuurlijk niet helemaal waar. Er is niets mis met meer geld willen verdienen. Geld is een middel om je dromen mee waar te maken. En om geen geldzorgen meer te hebben. Ook kun je door geld de mensen om wie je geeft helpen – met hoge medische rekeningen bijvoorbeeld.

Met geld kun je veel goeds doen, sla dat op in je money mindset. Dat brengt ons op de volgende overtuiging.

3. ‘Geld is slecht en rijke mensen zijn slecht’

Rijke mensen zijn snobs, toch? Zo worden ze ten minste altijd afgebeeld in films en series. En als ze geen snobs zijn, dan zijn het wel criminelen. Geloof het of niet, maar niet alle rijke mensen zijn slecht en eikels vind je overal, niet alleen onder rijken. Geld in het algemeen is neutraal, niet goed of slecht. Het ligt er maar net aan in wiens handen het bevindt.

Als jij een goed persoon bent, kan geld ervoor zorgen dat je veel goeds in de wereld kunt doen.

Money will only make you more of what you already are. If you’re mean, money will afford the opportunity to be meaner. If you’re kind, money will afford you the opportunity to be kinder.” – T. Ecker.

4. ‘Je moet rijk zijn om te beleggen’

Nee hoor, je hoeft echt geen bakken met geld te hebben om te kunnen beleggen. Sterker nog, je kunt al beleggen voor twintig euro per maand. De overtuiging dat je veel geld moet hebben om te starten, zorgt ervoor dat je nooit begint en dat je daardoor je geld nooit voor je laat werken. Hoe eerder je begint, hoe meer geld je dat oplevert als je op de lange termijn belegt.

Lees ook: 7 tips voor iedereen die wil gaan beginnen met beleggen

5. ‘Je kunt niet genieten van het leven zonder geld uit te geven’

Veel mensen denken dat sparen en genieten twee tegenovergestelde begrippen zijn, maar gelukkig is dat niet waar. Geloof ons, wij willen ook niet inleveren op onze kwaliteit van leven. Toch willen we óók een vermogen opbouwen voor later. In dit artikel geven we drie tips om beide te doen.

Ook handig: Zo doorbreek je jouw money mindset om meer geld te verdienen

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 overtuigingen over geld om uit je ‘money mindset’ te wissen
Sluiten