Jan
Jan Wheels 5 feb 2019

Model Y, de Tesla SUV-crossover, komt er niet écht aan

Al sinds 2015 wordt er door Elon Musk gesproken over Model Y, de elektrische SUV-crossover van Tesla. Nu lijkt het er dan eindelijk op dat de wagen er ook echt gaat komen. Volgens de huidige planning zou de productie van Model Y dit jaar moeten beginnen. Die mededeling kregen de investeerders van Tesla te horen.

Tesla Model Y in 2020

De productie van de Tesla SUV past perfect in de ambitieuze plannen van de  autofabrikant. Tesla begint dit jaar nog met het produceren en assembleren van de benodigde machines voor de massaproductie van de auto. Wat Model Y betreft hult de fabrikant zich nog in stilzwijgen. Zo is er nog steeds geen prototype getoond en blijft het dus gissen naar het uiterlijk.

Voordelen

Musk, even positief als altijd, gaat uit van goede, zo niet, geweldige verkoopcijfers. In zijn beleving gaat de verkoop van Model Y het stukken beter doen dan Model 3. De productiekosten van de SUV van Tesla zullen ook stukken lager liggen volgens de ondernemer. Zo zou het platform waarop Model Y wordt gebouwd identiek zijn aan dat van Model 3. De Tesla SUV gebruikt daarnaast ruim van 75% van de componenten die ook voor Model 3 worden gebruikt.

Elon Musk is er blijkbaar van overtuigd dat de ervaring met het bouwen van de vorige modellen gebruikt kan worden om de productie van Model Y op te voeren. Op die manier hoopt de ondernemer de problemen die kenmerkend waren voor de andere modellen in een vroeg stadium te kunnen ondervangen. Dat is dan ook de reden dat tesla heeft gekozen voor de productie van model Y in de Giga. Zo worden de meeste risico’s beperkt en optimaliseert men de supply-chain.

2019 wordt het jaar van Tesla

“Dit jaar wordt echt een fantastisch jaar voor Tesla. De Model 3 wordt een wereldwijde speler, de winstgevendheid van onze business zal substantieel omhoog gaan, onze nieuwe Gigafactory in Shanghai zal beginnen met de productie van auto’s en we beginnen de tooling voor de Model Y-productie”, aldus de CEO van Tesla.

We kijken dus naar het begin van een spannend jaar voor Tesla. In theorie ziet alles er goed uit. Het is echter zoals de Italiaanse schrijver Carlo Dossi ooit zei: “Er duikt altijd wel een feit op om een theorie in de war te gooien.” Met andere woorden, het zou niet de eerste keer zijn dat de planning van Musk door een toevallige samenloop van omstandigheden dusdanig in de war wordt geschopt. Voorlopig krijgt hij in ieder geval het voordeel van de twijfel. 🔥Lees ook: ‘Elon Musk geeft alle Tesla-patenten vrij voor andere autofabrikanten.’ 

Want

Reageer op artikel:
Model Y, de Tesla SUV-crossover, komt er niet écht aan
Sluiten