Dankzij deze update gaat WhatsApp mogelijk nog belangrijker worden in je leven

Terwijl we hier in de Lage Landen nog altijd met smart zitten te wachten op de lancering van Apple Pay, maken ze er in België al mooi gebruik van. Natuurlijk is Apple niet zaligmakend en hebben we ook nog WhatsApp. De populaire chatdienst presenteert naar verwachting binnenkort haar eigen betaalfunctie.

Betalen met WhatsApp

Terwijl Afrikaanse landen al volop gebruikmaken van de mogelijkheid om met je smartphone te betalen en in België het al gemeengoed is telefonisch te betalen voor je busrit, blijven we in Nederland nog behoorlijk achter. Dat gaat dankzij WhatsApp veranderen. Bij bedrijven die al gebruik maken van WhatsApp Business kan dan betaald worden via de chatdienst.

WhatsApp Business is de zakelijke versie van de chatapp. De dienst werd kortgeleden uitgerold in Europa en zal in de komende tijd ook in Nederland beschikbaar komen. Deze versie richt zich op ondernemers die hun klantencontact willen verbeteren. Het voordeel is dat er geen advertenties op worden vertoond doordat het een betaalversie is. De ondernemers die gebruik van maken betalen dus voor de dienstverlening door WhatsApp.

Betalen via een QR-code

Een betaling via WhatsApp werkt door middel van een QR-code. Deze code is gekoppeld aan het account van het bedrijf waar je een aankoop doet. De QR-code wordt gescand en de gehele afhandeling van de betaling loopt via de app. Op die manier zijn er geen persoonlijke gegevens nodig om deze vervolgens met Facebook te delen. Je privacy is op die manier gewaarborgd en dat is in deze tijd geen overdreven luxe.

Is de transactie succesvol, dan wordt het betaalde bedrag op het account van de ontvangende partij gezet. Deze kan dan verzoeken om het op een rekening te storten. Hier komen ongetwijfeld kosten bij voor de ondernemer die Facebook, zal berekenen en voilà, Facebook, heeft er een nieuwe bron van inkomsten bij. Verder zijn de transactiekosten nog niet bekend, net als dat het niet bekend is of de kosten aan de klant worden doorberekend door de ondernemer als je kiest voor een WhatsApp-betaling.

Beperkingen

Het lijkt een ideale opzet, maar er zijn wel beperkingen. De betaling via WhatsApp kan alleen plaatsvinden als zowel het account van de klant, als dat van de ondernemer zich in hetzelfde land bevinden. Wil je als Nederlander dus iets bij een shop in België kopen, dan is dat niet mogelijk. Daarnaast is de Business versie vooral gericht op de kleine ondernemer. Betalen via WhatsApp aan Amazon of Bol.com is er dus niet bij. De vraag is dus in hoeverre het succesvol kan zijn. De meeste shops bieden namelijk al een grote hoeveelheid betaalopties aan zoals iDeal, PayPal en creditcard.

Alle Android-gebruikers kunnen al met de zakelijke variant aan de slag en de iPhone volgt volgens de dienst binnen enkele weken.

Lees ook: Via WhatsApp foto’s versturen? Daar kun je maar beter mee stoppen

Want

Reageer op artikel:
Dankzij deze update gaat WhatsApp mogelijk nog belangrijker worden in je leven
Sluiten