Pim Jansen
Pim Jansen Life 3 jun 2018

Van suïcidale UFC-vechter tot filantroop: het bijzondere verhaal van Justin Wren

Justin Wren is, of liever gezegd was, een professioneel MMA-vechter. In zijn tijd als vechter heeft hij voor de UFC maar liefst dertien overwinningen behaald. Vanaf zijn achttiende was hij al actief in de vechtsport, maar in plaats van succes te behalen was hij verwikkeld in een ander belangrijk gevecht, namelijk zijn persoonlijke strijd tegen depressie. Naast zijn depressie worstelde hij ook met een ernstige drugsverslaving. Alsof dat nog niet genoeg was ondernam hij op zijn 23e ook nog eens een zelfmoordpoging. Geen leven dus om jaloers op te zijn. Dat er wat moest gebeuren om die cirkel van ellende te doorbreken, was duidelijk.

Hij richtte zijn blik op de Pygmeeën van Congo, die gevangen zaten in een cyclus van slavernij en mishandeling door de Mokpala-stam. De Pygmeeën hadden geen land, de leden van de Mokpala stam dwongen hen om te werken voor voedsel, zeg maar twee bananen per dag voor een hele familie. Op deze manier bleven de slaven afhankelijk van hun overheersers. Het lijden van de Pygmeeën liet Justin niet onberoerd. “Ik vocht tegen mensen, maar eigenlijk moest ik vechten voor mensen”, herinnerde hij zich.

UFC-vechter Justin Wren wordt filantroop

Slavernij: de ketens verbreken

Het zou een illusie zijn om te denken dat ik zomaar even tegen zo’n slaveneigenaar zou kunnen zeggen: ‘Hee vriend, luister, we gaan je slaven bevrijden en er is weinig wat je er tegen kunt doen’. Dat gaat natuurlijk niet werken. Respect is de oplossing in dit soort gevallen en dus moest er een inventieve oplossing komen. Die kwam er dan ook door een samenwerking met de organisatie Water4. Er werd een NGP opgericht met de naam Fight for the Forgotten. Op die manier werden lokale arbeiders in dienst genomen en werd er werkgelegenheid gecreeërd. Op die manier werd het leven voor de lokale bevolking verbeterd. Als bijkomend effect is de noodzaak tot het houden van slaven niet langer aanwezig.

Een gevecht van 8 jaar

Sinds het begin van zijn reis, acht jaar geleden, heeft Wren een aantal expedities gedaan met Fight for the forgotten om ‘zijn’ Pygmeeën te helpen. Hij gebruikte een deel van zijn inkomsten om grond voor de Pygmeeën te kopen en putten te graven. Zo wordt niet alleen de gezondheid van de leden van de gemeenschap beter, ook de kinderen worden beschermd tegen ziektes door vervuild water. Bekijk het volledige verhaal van Justin in de video aan de bovenkant van dit artikel.

Reageer op artikel:
Van suïcidale UFC-vechter tot filantroop: het bijzondere verhaal van Justin Wren
Sluiten