Alrik de Jong
Alrik de Jong Life 26 okt 2020

MIT ontwikkelt mondkapje dat COVID-19 inactiveert

Eerder las je al over stijlvolle gezichtsmaskers van modemerken en designerlabels, maar aan het mondkapje van Massachusetts Institute of Technology (MIT) heb je pas echt iets. Je wordt niet alleen beschermd tegen COVID-19, het coronavirus wordt direct ook geïnactiveerd.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) is een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld. Als een team van onderzoekers dat hieraan verbonden is zich richt op een mondkapje, dan weet je dat er in ieder geval goed over nagedacht is.

MIT-mondkapje inactiveert COVID-19

Het resultaat is een herbruikbaar masker met ingebouwd verwarmd koperen gaas, dat werkt op een batterijtje. Het mondkapje is omgeven door isolerend neopreen en volgens de onderzoekers kunnen gebruikers hiermee schone lucht in- en uitademen.

Mensen die door het gezichtsmasker ademen, zorgen ervoor dat het virus in de nabije lucht wordt vertraagd en geïnactiveerd. Dit komt door de hoge temperatuur van het gaas, zo blijkt uit het onderzoek van MIT.

mondkapje, face mask, mit, onderzoekers, doodt, covid-19, coronavirus, inactiveert
(Afbeelding: Massachusetts Institute of Technology)

“De mondkapjes die we nu dragen, zijn ontworpen om een ​​deel van het virus te vangen. Ze bieden wel bescherming tegen COVID-19, maar niemand denkt eraan om het coronavirus te inactiveren en de lucht te steriliseren. Dat verbaasde me”, zegt Michael Strano, hoogleraar chemische technologie aan het MIT.

Geschikt voor ruimtes zonder sociale afstand

De onderzoekers van het MIT hebben berekend hoe snel coronavirussen afbreken bij bepaalde temperaturen en vangomstandigheden. Ze ontdekten dat het 0,1 millimeter dikke koperen gaas bij 90ºC tot een miljoen keer de virale deeltjes kon verminderen. Uitgerust met een 9-volt batterij kan het huidige prototype het masker verwarmen en tegelijk de lucht koelen voordat deze wordt ingeademd.

Het mondkapje is ontwikkeld voor ruimtes waar sociale afstand nauwelijks mogelijk is, zoals bepaalde ziekenhuisafdelingen of bussen. Het masker is nog niet ‘peer-reviewed’. Als dat is gebeurd, volgt een wetenschappelijke publicatie en eventuele productie.

Reageer op artikel:
MIT ontwikkelt mondkapje dat COVID-19 inactiveert
Sluiten