Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 22 jul 2021
Leestijd: 4 minuten

5 misvattingen over beleggen waardoor je veel mis kan lopen

Beleggen is ingewikkeld, tijdrovend en alleen voor de rijken weggelegd, toch? Waarom zou je al je geld willen verliezen? Dit zijn vijf excuusjes die je hebt over waarom je (nog) niet belegt en waarom ze niet kloppen.

Er bestaan een hoop misvattingen over beleggen, mede dankzij films als The Wolf of Wall Street. Begrijpelijk, want de deze vijf excuusjes zijn bij iedereen wel eens opgekomen. Maar het zijn grotendeels misvattingen.

Excuusjes om niet te beleggen

Heb je nog steeds geen goed gevoel bij beleggen na het lezen van dit artikel? Dan moet je het vooral niet doen. Het kan zijn dat het nou eenmaal niet bij je past, en dat het schommelen van de koers bijvoorbeeld voor slapeloze nachten zorgt.

Begrijp het niet verkeerd: niet investeren is ook een optie. Maar je moet wel de juiste informatie hebben om deze keuze te maken. Deze veelvoorkomende excuusjes om niet te beleggen, kloppen namelijk niet helemaal.

1. ‘Ik weet niets over beleggen’

Deze hangt nauw samen met ‘beleggen is ingewikkeld’. Dit heeft me persoonlijk lang weerhouden om te gaan beleggen. Maar zodra je in de wereld duikt en iemand vindt die je het duidelijk kan uitleggen, zie je dat het allemaal wel meevalt.

Er zijn tegenwoordig ook veel laagdrempelige manieren om te beleggen waarvoor je in theorie niet eens kennis van de beurs nodig hebt. De apps Peaks en Semmie zijn hier een goed voorbeeld van.

2. ‘Beleggen is alleen voor rijke mensen’

Voordat ik begon met beleggen, dacht ik dat je een aanzienlijk beginbedrag moest hebben. Maar niets is minder waar: de allereerste ETF die ik kocht, kostte me 70 euro. Daarmee belegde ik één klap in de best presterende bedrijven wereldwijd, van Apple tot Tesla.

Vroeger had je inderdaad een groot bedrag nodig en moest je bovendien veel kosten maken. Door de komst van budgetbrokers als DEGIRO is dat verleden tijd. Jij bepaalt zelf hoeveel je per maand belegt, al is dat 50 euro. En ja, zelfs die 50 euro per maand kan je veel opleveren: met een rendement van 7 procent is die 50 euro over dertig jaar meer dan 58.000 euro waard.

3. ‘Maar ik heb helemaal geen tijd om hiermee bezig te zijn’

Bij beleggen denken mensen vaak dat je dagelijks bezig bent met het economische nieuws en met het aan- en verkopen van beleggingen. Maar, zoals beleggingsexpert Thomas van der Lee al eerder op Manners vertelde, is succesvol beleggen een kwestie van sit back and relax.

Er zijn inderdaad mensen die alleen maar bezig zijn met handelen op de beurs. Day traders noem je die. En hoewel er mensen zijn die daar een boterham mee kunnen verdienen, verliest 80 procent van hen juist geld. Als je jouw geld eens per maand of kwartaal belegt en elk jaar even kijkt hoe het ervoor staat, is de kans op een mooi rendement veel groter.

4. ‘Ik wil mijn geld niet kwijtraken’

Door alle verhalen over mensen die geld zijn verloren op de beurs, is het logisch dat je dit excuus hebt. En inderdaad, beleggen brengt risico’s met zich mee. Maar je kunt er wel alles aan doen om dat risico zo laag mogelijk te houden.

Trap niet in get rich quick verhalen van anderen en spreid je geld goed. Niet alleen door bijvoorbeeld in fondsen of ETF’S (of veel verschillende aandelen) te beleggen, maar ook in tijd. Periodiek beleggen noemen we dit. Hierbij beleg je elke maand of elk kwartaal een beetje, in plaats van elk jaar veel geld.

Op deze manier is het niet erg als je belegt in maanden dat de koers piekt, omdat je ook in maanden belegt dat de koers juist daalt (daar kun je van profiteren als de waarde zich weer herpakt).

5. ‘Maar wat als er een beurs crash komt?’

De beurs heeft inderdaad ups en downs. Kijk maar naar de financiële crisis in 2008 en ook aan het begin van corona kreeg de beurs een flinke klap. Maar inmiddels zijn beleggingen al weer meer waard dan voor beide gebeurtenissen. Op de lange termijn zal je portefeuille waarschijnlijk in waarde stijgen (als je goed spreidt, dus).

Beleggen is een kwestie van de lange adem. Voor twintig, dertig jaar of zelfs nog langer. Als je er vanuit gaat dat de beurs uiteindelijk altijd stijgt (zoals dat tot nu toe altijd heeft gedaan), hoef je je dus geen zorgen te maken als er zo’n dip is als laatst met corona.

MoneyUnder30

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.