Minimalistisch BBQ’en, maximaal genot met vrienden

Fantastisch hoor, complete buitenkeukens van roestvrij staal met elke denkbare functionaliteit. Maar hoe tof is het om een keer terug te gaan naar de basis? Ons voorstel is een BBQ-pit; een gat in de grond waarop je het vlees gaar laat worden. Miele daagde ons en een aantal Manners-lezers uit om de angst voor vieze kleding te laten voor wat het is en voor even weer man te zijn. Check de video hierboven.

Het enige wat je nodig hebt is een schep, een rooster en kolen. Ja, je handen en kleding zullen vies worden, maar geloof ons: zelfs het meest simpele braadworstje krijgt een stuk meer smaak als je het ouderwets met kolen in de grond klaarmaakt. Al is het maar vanwege het gevoel. En hoe tof is het om, samen met vrienden, in de vrije natuur aan de slag te gaan? Note: pas op voor bos- en duinwachters, openlijk BBQ’en is niet overal toegestaan.

Tibetaanse BBQ

Wil je de échte oerman in jou naar boven laten komen, dan is een Tibetaanse BBQ wellicht iets voor jou. Deze vorm van BBQ’en is ooit bedacht door jagers als een handigheidje om het vlees te bewaren en ondertussen klaar te garen. Ze begroeven het (ingepakte) vlees in de grond bovenop smeulend hout. Zodra ze terugkwamen, was het vlees klaar om gegeten te worden. Inmiddels is de Tibetaanse BBQ uitgegroeid tot een culinair hoogstandje. Wat je doet is het volgende:

  1. Graaf een gat van een halve meter tot een meter diep. De diameter moet ongeveer net zo groot zijn als het rooster dat je in het gat wilt plaatsen.
  2. Maak een flinke fik van blokken hout. Als het hout goed brandt, voeg je de kolen toe.
  3. Zodra het hout is opgebrand en de kolen goed op temperatuur zijn, plaats je het rooster.
  4. Pak de stukken vlees zorgvuldig in met aluminiumfolie en plaats de stukken op het rooster.
  5. Kies bij voorkeur geen bewerkt vlees, maar pure stukken van de slager. Denk aan een een halve/hele kip of een ribeye.
  6. Gooi de kuil dicht met zand en laat het vlees voor een paar uur sudderen onder de grond.
  7. Graaf het vlees uit, haal het uit het folie en voilà: het meest malse stuk vlees dat je ooit gaat proeven is klaar om gegeten te worden.

Na drie uur kun je het vlees uitgraven. In de regel geldt: hoe langer je het vlees laat sudderen, hoe malser het wordt. Er zijn mannen die het vlees een nacht lang in hun achtertuin mals laten worden. Let op: check met een thermometer of de warmte stabiel blijft en voorkom dat er warmte ontsnapt via gaten. Het resultaat is simpelweg verbluffend.

Manners X Miele

Miele daagt in een reeks artikelen de Manners-lezers uit meer quality time door te brengen met vrienden, want met een Miele houd je tijd over voor andere dingen. Zij willen dat jij geniet en niet na hoeft te denken over de was, want met die vlekken komt het wel goed. Miele, voor alles waar je echt om geeft.

In samenwerking met Miele

Reageer op artikel:
Minimalistisch BBQ’en, maximaal genot met vrienden
Sluiten