Raymon Mens
Raymon Mens Life 22 apr 2020

Gala at Home: Nederlanders organiseren mega-event op Minecraft

Niet alleen het leven van volwassenen, maar ook dat van middelbare scholieren staat op z’n kop. Er zijn geen centrale eindexamens en al helemaal geen gala of eindfeest om het schooljaar af te sluiten. Een misser voor iedereen die het schooljaar hard geblokt heeft.

Een groep enthousiaste jongeren laat het er niet bij zitten en organiseert op 24 april het Gala at Home. Een heus gala, maar dan in de virtuele wereld van Minecraft. Er zijn verschillende zalen, entertainers en een live DJ. Het belooft een van de grootste evenementen op Minecraft ooit te worden.

Gala in Minecraft: spontaan idee, loopt storm

Bij een gala denk je aan je vermaken met live muziek van een goede DJ, bekenden tegenkomen en nieuwe mensen ontmoeten. Precies die elementen worden naar de wereld van Minecraft gebracht. Het Gala at Home is een spontaan idee van de 22-jarige Quinten van der Heide, die als Quinten Hyde korte video’s op YouTube en TikTok maakt.

“Eigenlijk speel ik al jaren geen Minecraft meer, maar het was altijd mijn favoriete game”, bekent van der Heide. Dat maakt hem echter niet minder enthousiast. “Ik wil positiviteit verspreiden en jongeren iets speciaals geven in deze moeilijke tijd. Toen ik het idee in een video noemde, regende het enthousiaste reacties. Zelfs van andere creators die inmiddels meehelpen met organiseren.” Momenteel zijn er al 1.200 aanmeldingen en daar komen er nog iedere dag 50 tot 100 bij.

Dansvloer, DJ en nog vijf andere ruimtes

Voor wie niet bekend is met Minecraft: de game werkt decentraal met verschillende servers en werelden waar spelers in rondlopen. Iedereen kan een server en eigen wereld beginnen en daar anderen in uitnodigen. Dat is precies hoe Gala at Home opgezet is. Er is een centrale lobby die deelnemers toegang geeft tot een main stage met een live DJ, maar er zijn ook andere ruimtes die wat kleiner zijn.

Waarom zou je je beperken tot één gymzaal als de ruimte online onbeperkt is.

Headliner van het Minecraft-gala is Michiel Zwartepoorte, die de avondshow op de Amsterdamse radiozender WildFM presenteert. Tijdens Gala at Home staat hij op de mainstage, waar een dansvloer is ingericht. De andere ruimtes zijn vaak wat kleiner en lenen zich voor een gesprek of kleine conferentie met een bekende creator. In onderstaande video een eerste blik op de wereld waarin het virtuele gala gehouden wordt.

Conciërge

Docenten en conciërges zijn op een gala onmisbaar. Eventuele raddraaiers zijn niet welkom en zo is het ook op het Minecraft-gala. Met deelnemers die tussen de 13 en 17 jaar oud zijn is een beetje toezicht ook in de virtuele wereld geen overbodige luxe. Quinten vertelt: “We hebben hier goed over nagedacht. Er is een enorme lijst met scheldwoorden die we automatisch in de chat blokkeren. Ook zijn er moderators die meelezen en iedere deelnemer kan altijd een moderator inschakelen wanneer er een onprettige situatie ontstaat.”

Entree is gratis, maar gasten kunnen ook VIP-pakketten kopen. De opbrengsten worden gedoneerd aan MIND Young, een stichting die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren.

Grootste Minecraft-event

Met meer dan 1.200 aanmeldingen heeft Nederland een van de grootste evenementen in Minecraft te pakken. “In het verleden zijn er wel eens evenementen in Minecraft geweest, maar ik denk dat dit het allergrootste wordt,” vertelt Quinten. Technisch zijn we klaar om nog veel meer bezoekers te verwelkomen. Je zou eens moeten weten hoeveel industrial grade servers we inmiddels geregeld hebben. Ik zeg we, want onze admin Marije heeft dit in een recordtempo gebouwd”, besluit de trotse organisator.

Samsung Galaxy Watch
De entree van het virtuele evenement, die straks gevuld is met duizenden bezoekers.

Gala at Home vindt plaats op 24 april om 19:00 uur. Toegang is gratis met registratie vooraf. Er zijn ook VIP-kaartjes (€ 2,50 of € 5,00) die verschillende extraatjes bieden. De opbrengsten gaan naar het goede doel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gala at Home: Nederlanders organiseren mega-event op Minecraft
Sluiten