Dit zijn de miljarden die de filmindustrie ziet verdampen

No Time To Die was de eerste grote film waarvan bekend werd dat de première is uitgesteld vanwege dat vermaledijde virus. Al snel volgden andere grote producties en nu ligt de hele filmindustrie, zoals bijna alle industrieën, plat. Dat resulteert uiteraard in miljarden verlies.

De wereldwijde filmindustrie loopt in 2020 jaar meer dan 9 miljard euro mis. De gederfde inkomsten zitten hem vooral in het feit dat bioscopen vanwege het coronavirus bijna op alle plekken op de wereld gesloten blijven. Dat meldt Screen Daily op basis van nieuwe cijfers. In de eerste drie maanden van dit jaar kreeg de filmindustrie al te maken met een verlies van 4,3 miljard euro.

Miljarden aan gederfde inkomsten

Alleen al in China, een van de grootste filmmarkten van de wereld, moesten in januari 70.000 bioscopen gesloten worden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de afgelopen weken volgden andere landen, waaronder Nederland, dat voorbeeld. Zo gingen ook Britse en Amerikaanse bioscopen dicht in maart, twee landen waarvan de filmindustrie net als van China behoorlijk afhankelijk is. Dat terwijl er aan het begin van het jaar nogal wat kassuccessen waren, zoals Bad Boys For Life en Sonic The Hedgehog.

Ook No Time To Die, de laatste James Bond-film met Daniel Craig, moest een kassucces worden. Deze film heeft de bioscoop niet eens gehaald. De nieuwe Wonder Woman-film en Top Gun: Maverick werden eveneens uitgesteld. Check hier meer films die uitgesteld zijn.

Nederlandse filmindustrie lijdt ook hard geraakt

Ook de Nederlandse filmindustrie wordt hard geraakt, op alle fronten. Hier loopt het verlies niet in de miljarden, wel in de miljoen. Luister in dit interview van BNR Radio wat Bero Beyer, de nieuwe directeur van het Nederlands Filmfonds, daarover te zeggen heeft.

Check ook: Deze 11 nieuwe topfilms staan sinds 1 april op Netflix (met IMDb-score)

ANP/Manners

Reageer op artikel:
Dit zijn de miljarden die de filmindustrie ziet verdampen
Sluiten