Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 28 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze miljardair moet achter de tralies na kritiek op China

Kun je nog zoveel miljarden hebben, in China koop je er niet de vrijheid mee. Aan kritische mensen heeft het krankzinnige land nou eenmaal een broertje dood. Miljardair Sun Dawu is dan ook veroordeeld tot een lange celstraf na kritiek op de Communistische Partij.

De zakenmagnaat is fel criticus van het Chinese regeringsbeleid op het gebied van de landbouw en de bestrijding van onder meer het coronavirus. Sun Dawu is tot achttien jaar cel veroordeeld wegens opruiing, het verstoren van de openbare orde en het illegaal werven van fondsen. De 67-jarige veroordeelde is volgens de volksrechtbank in Gaobeidian schuldig aan onder meer het ophitsen van mensen om staatsorganen aan te vallen en het functioneren van overheidsorganen te dwarsbomen. Het proces vond achter gesloten deuren plaats in de stad circa 60 kilometer ten zuiden van Peking.

Sun Dawu: een bekende miljardair én criticus in China

De miljardair is een bekende persoonlijkheid door zijn zakelijk succes in de landbouwsector en door zijn kritiek op de regering. Afgelopen jaar nog riep hij president Xi Jinping publiekelijk op af te treden. Sun Dawu begon zijn onderneming in de jaren 80 toen hij en zijn vrouw slechts wat kippen en varkens hielden. Die onderneming mondde uit in een van de grootste particuliere landbouwbedrijven van het land, de Dawu Landbouw- en Veeteeltgroep.

Het bedrijf met 9.000 werknemers houdt zich inmiddels ook met andere zaken bezig, zoals toerisme en gezondheidszorg. In 2019 was Sun Dawu een van de eersten die alarm sloeg over een uitbraak van varkenspest en hekelde het trage optreden van de overheden.

Eerdere celstraf gepareerd door protesten

De miljardair werd in 2003 ook al eens wegens illegaal fondsen werven veroordeeld tot een celstraf, maar de communistische justitie krabbelde toen terug na een golf van protest uit het publiek en van mensenrechtenactivisten. In november vorig jaar zijn Sun Dawu en een reeks familieleden en connecties of medewerkers van zijn Dawu Groep gearresteerd. Aanleiding was een zakelijk conflict tussen de onderneming van Sun Dawu en een staatsbedrijf waarmee hij concurreerde.

Olympische Spelen in 2022

In 2022 vinden de Olympische Spelen plaats in China. Waar het WK 2022 in Qatar tot veel ophef leidt, is de verontwaardiging een stuk minder voor de Winterspelen en Beijing. Maar wat betreft mensenrechten is het daar natuurlijk geen haar beter. Er zijn wat speldenprikjes uitgedeeld, waarover je meer leest in dit artikel. Lees hier hoe Amnesty International over de komende Olympische Winterspelen denkt.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.