Microsoft investeert 1 miljard dollar in de grootste angst van Elon Musk

Elon Musk heeft behoorlijk wat bedrijven achter zijn naam staan. De meesten zoals Tesla en SpaceX kennen we inmiddels wel, maar de Zuid-Afrikaan doet veel meer. Zo maakten we onlangs kennis met het hyper ambitieuze Neuralink. Daarnaast heeft Musk ook een een bedrijf op zijn CV staan genaamd OpenAI. Ruim drie jaar geleden begon hij aan dit project rondom kunstmatige intelligentie, maar vertrok toen hij de duistere kant van artificial intelligence zag. Microsoft ziet dat blijkbaar anders.

Het bedrijf van Bill Gates heeft namelijk bekendgemaakt dat ze één miljard dollar gaan investeren in OpenAI. Volgens Microsoft is deze investering nodig om niet achterop te raken bij de concurrentie. Met name Google zet hoog in op kunstmatige intelligentie en lijkt een voorsprong te hebben op Microsoft.

Microsoft investeert flink in kunstmatige intelligentie

In het verleden werkte OpenAI al samen met Google voor hun cloud dienst. Nu gaat het bedrijf samen met Microsoft werken aan hun cloudplatform: Azure. Het uiteindelijk doel is om het menselijk brein na te bouwen. Artificial Intelligence is de volgende grote stap in technologie. Zelfdenkende apparaten kunnen ervoor gaan zorgen dat andere technologische ontwikkelingen in een stroomversnelling komen. Dat klinkt positief, maar AI kent volgens velen ook een duistere kant.

Waaronder Elon Musk. Hij stond aan de wieg van OpenAI, maar vertrok begin dit jaar. Dat had verschillende redenen. Via Twitter liet hij weten dat Tesla en SpaceX veel aandacht vereisten en hij dus weinig tijd had voor OpenAI. Daarnaast zijn Tesla en OpenAi ook concurrenten van elkaar op de banenmarkt. Beiden mikken op dezelfde slimme koppen, wat voor frictie zorgt. Daarom besloot Elon Musk dat het beter was om OpenAI achter zich te laten.

Elon Musk is bang voor Terminator scenario

Maar er lijkt nog een reden te zijn. Elon Musk is namelijk geen fan van kunstmatige intelligentie. Hoewel alles wat hij doet gericht is op technologische ontwikkeling, is Elon Musk als de dood voor AI. Hij noemde het in 2014 tijdens een toespraak “de grootste existentiële bedreiging” en vergelijkt het met het oproepen van een demoon. De man achter Tesla is in het kort gezegd dus bang voor het Terminator scenario. Hierin neemt een zelfdenkend computernetwerk (Skynet in de film) de wereld over.

Elon Musk over AI in 2014:

Tesla’s Elon Musk: We’re ‘Summoning the Demon’ with Artificial Intelligence

Oct. 27 (Bloomberg) — Betty Liu reports on Elon Musk’s warning about artificial intelligence. (Source: Bloomberg) –Subscribe to Bloomberg on YouTube: http://www.youtube.com/Bloomberg Bloomberg Television offers extensive coverage and analysis of international business news and stories of global importance.

Zover is de hedendaagse AI nog niet, maar er worden flinke stappen gezet. Begin dit jaar ontwikkelde OpenAI een systeem dat teksten kan schrijven die zo goed zijn, dat mensen dachten dat deze daadwerkelijk door een mens geschreven waren. De bedoeling van OpenAI was ooit om al hun kennis te delen met anderen, maar daar kwamen ze na deze ontwikkeling op terug. Er werd besloten dat dit computerbrein te gevaarlijk is om openbaar te maken.

Einde van de wereld?

Kunstmatige intelligentie is dus geen sciencefiction meer en kan de wereld gaan veranderen. Positief en negatief. Dus nu is de vraag: heeft Microsoft een miljard geïnvesteerd in de toekomst? Of in het einde van de wereld? Elon Musk gaat in ieder geval liever voor een combinatie van het menselijk brein en computers. Hoe hij dat gaat doen, lees je hier.

IndependentMetroVox

Reageer op artikel:
Microsoft investeert 1 miljard dollar in de grootste angst van Elon Musk
Sluiten