Life 14 apr 2019 Jan de Raab

Slimmer, sneller en beter werken? Neem een micro-break en verhoog je productiviteit

Ongetwijfeld weet je dat het na een zwaar weekend met je vrienden lastig kan zijn om weer goed op gang te komen. Het ‘even goed wakker worden’ duurt langer dan je zou willen en je concentratievermogen is na zo’n weekend al lang niet meer optimaal. Natuurlijk kun je een sterke bak koffie drinken of voedingssupplementen gebruiken, echt ideaal is het niet. Gelukkig kun je ook op een eenvoudige en natuurlijke manier je concentratievermogen een boost geven.

De micro-pauze als mini-therapie

Voor ambitieuze workaholics en die-hard feestvierders is er een oplossing: de micro-pauze-techniek. Een echte gezondheids-hack waardoor je weer in een klap helemaal de oude bent. Volgens de BBC wordt een micro-pauze geclassificeerd als een “korte activiteit die helpt om het monotone ritme van fysiek of mentaal afstompende taken te doorbreken.”

Kortom, een effectieve mini-therapie die alle nadelige gevolgen in één keer doet verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het goede nieuws: het kost maar een beperkte inspanning. Letterlijk genomen kan je genoeg hebben aan het zetten van een kopje thee of even naar een van je favoriete videoclips kijken.

Het onderzoek naar het effect van een time-out

De term ‘microbreak’ werd eind jaren tachtig geïntroduceerd door onderzoekers van het National Institute for Occupational Safety and Health. Zij wilden namelijk weten of een kortdurende pauze een positief effect kon hebben op de productiviteit van mensen. Om dit te doen te onderzoeken werd een groep van twintig mensen samengesteld om twee dagen in een kantooromgeving te werken. De proefpersonen kregen een vrij eentonig takenpakket. De groep werd in twee gesplitst waarbij de ene groep wel microbreaks kreeg en de andere groep juist niet.

Hoewel ze geen sluitende resultaten op het gebied van de productiviteit hebben gevonden, ontdekten ze wel dat mensen die microbreaks kregen, een aanmerkelijk lagere hartslag hadden. Hieruit volgt de conclusie dat een microbreak stress verlagend werkt en zo minder snel tot fouten maken leidt.

Vervolgonderzoek

Die uitkomst inspireerde de onderzoekers tot een vervolgonderzoek. Die vervolgonderzoeken bleken zeer waardevol te zijn. Afgezien van een gigantische hoeveelheid onderzoeksdata is duidelijk geworden dat microbreaks de stress verminderen, werknemers betrokken houdt en het werk juist veel aangenamer maakt.

De vraag is dus, hoe zorg je voor de perfecte microbreak? Het korte antwoord is: dat bepaal je helemaal zelf. Omdat er geen wetenschappelijke consensus bestaat over de exacte lengte van de ideale ‘time-out’ sessie, bepaal je zelf hoe lang een microbreak in jouw situatie zou moeten zijn. Sooyeol Kim, een promovendus van de University of Illinois (en expert op microbreaks) vertelt tegen de BBC dat er maar twee regels zijn: “ze moeten kort en vrijwillig zijn”.

Met andere woorden: zolang het werkt (en niet resulteert in een twee uur durende YouTube-sessie), bepaal jezelf de lengte van de microbreak. Kortom, doe iets waar je niet moe van wordt en wat juist zorgt voor een stuk aangename ontspanning. Een belangrijk onderdeel van een effectieve doorbraak is psychologisch, simpelweg loslaten van de dagelijkse beslommeringen.

Loslaten

Dit laatste lijkt cruciaal te zijn, omdat sommige van de meest populaire ‘breaks’ (zoals een zoete snack, koffie drinken, of klagen over een probleem) eigenlijk leiden tot meer vermoeidheid. Dat wil niet zeggen dat je geen koffiepauze moet nemen, alleen dat je er tijdens het werk niet aan moet denken. Simpel toch? Nog veel belangrijker, meerdere microbreaks verhogen het effect.

Als je bijvoorbeeld nek- en oogspanning wilt vermijden tijdens je werk, is het daarom een beter idee om een ​​stevige wandeling te maken en dus niet even te gaan gamen op Facebook. Omgekeerd werkt het ook. Ben je van nature een enorme piekeraar, dan kan het juist erg ontspannend zijn om even je Facebook tijdlijn te checken.

Het beste excuus voor een microbreak

Nog een goed en welgemeend advies: geef jezelf een reden om een ​​micropauze te nemen. Zet bijvoorbeeld een fles water naast je bureau. Zo heb je een goede reden om een paar keer per dag naar de watertap te lopen en op die manier je microbreak te nemen.

Lees ook: Vier belangrijke regels om je productiviteit te verhogen

Dmarge

Reageer op artikel:
Slimmer, sneller en beter werken? Neem een micro-break en verhoog je productiviteit
Sluiten