Alrik de Jong
Alrik de Jong Life 10 nov 2020

Haagse Michel Adam zorgt voor ‘vuâhwerrek’ bij Beau en Twitter ontploft

Beau heeft het weer overgenomen van Jinek en de eerste uitzending beloofde vuâhwerrek. Of beter gezegd: een vuurwerkverbod. Om daarover te praten, werd vuurwerkhandelaar en voormalig ADO Den Haag-voetballer Michel Adam uitgenodigd. Volksjongen pur sang. Een typetje dat direct doet denken aan Van Kooten en de Bie.

Je hebt Hagenaren en Hagenezen. Michel Adam is een Hagenees en als je het item bij Beau terugkijkt, weet je direct wat dat inhoudt. Er zijn nog maar weinig mensen die op deze wereld die zo lekker plat Haags praten.

Vuurwerkhandelaar en oud-voetballer Michel Adam

Michel Adam speelde van 1987 tot 1998 bij ADO Den Haag, waar de geboren Hagenees uitgroeide tot clubicoon. Een snoeiharde verdediger binnen de lijnen, buiten het veld een goudeerlijke flapuit. Hij speelde met andere iconen als Cor Lems, Heini Otto, Frans Danen en Leo Schellevis.

michel adam, ado den haag, vuurwerkhandelaar, beau
Michel Adam in zijn tijd bij ADO Den Haag (Afbeelding: ANP Archief)

Het waren gouden tijden op het Zuiderpark, vooral de jaren onder trainer Co Adriaanse zal iedereen zich nog herinneren. Niet voor niets werd de documentaire De kerstboom van Co gemaakt, waarin Michel Adam pontificaal in naar voren komt. “Hij was een open boek en markante persoonlijkheid”, aldus Co Adriaanse over de Hagenees.

Haags kwartiertje bij Beau

Naast zijn voetbalcarrière was Michel Adam jarenlang postbode. Daarna begon hij een stomerij en inmiddels zit hij in de vuurwerkhandel, die nu stil is komen te liggen door het verbod op de overheid. Hij kwam erover praten bij Beau en zijn eerste legendarische woorden floepten er al uit tijdens het inleidende fragment. “Rot op”, zei de vuurwerkhandelaar toen Jesse Klaver, in een strak geruit jasje en coltrui, zich blij uitsprak over het verbod. Daarna was het 15 minuten lang genieten. Bekijk de uitzending hier terug en start vanaf 30 minuten en 30 seconden.

“Alles wordt nu op de corona gegooid”, was de eerste volzin uit zijn legendarische betoog. De ras-Hagenees zaten tegenover de keurige spoedeisendehulpartsen Heleen Lameijer en Sabine Wittens, naast hem zat Albert Verlinde. De tegenstellingen maakten het plaatje compleet. “Ik val die dames niet aan, maar dat ze nu het vuâhwerrek gaan verbieden over de rugge van coronaklanten, vind ik schandalig”, vervolgde hij. En zo reeg hij in het plat Haags zijn oneliners aaneen.

Twitter ontploft

Je kunt vinden van Beau wat je wilt, maar met zijn eerste uitzending van het nieuwe seizoen wist hij direct weer voor reuring te zorgen. De Haagse Michel Adam was trending, zelf sloot hij de uitzending af in een ijsbad. Een overzicht van de reacties.

📺 Check ook: Lubach gaat voor wereldhit met Trump-vlog vanuit Witte Huis

Reageer op artikel:
Haagse Michel Adam zorgt voor ‘vuâhwerrek’ bij Beau en Twitter ontploft
Sluiten