Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Nieuws 12 november 2019

5 feiten over Michael Bloomberg, die Amerika wil verlossen van Trump

De 77-jarige Micheal Bloomberg lijkt met zijn inschrijving voor de Democratische voorverkiezingen direct de grootste concurrent voor Donald Trump in de naderende strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten. Wie is deze man en wat beweegt hem?

“Als er echt niemand is die de kans maakt om te winnen, dan stel ik me kandidaat”, zei Michael Bloomberg onlangs in de Amerikaanse media. Later voegde hij daar aan toe: “Als Joe Biden omvalt, overweeg ik om mee te doen met de presidentsverkiezingen.” Volgens Bloomberg was Biden de enige serieuze concurrent, maar sinds de Oekraïne-affaire en zijn zwakke optredens in debatten lijkt de voormalig vicepresident van de Verenigde Staten (2009-2017) uitgespeeld. Ergo: Bloomberg mengt zich in de strijd en lijkt zich serieus kandidaat te willen stellen voor het presidentschap. Vijf dingen die je moet weten over misschien wel de enige man die het Donald Trump lastig kan maken tijdens de presidentsverkiezingen.

1. Michael Bloomberg heeft geld

Als je in de Verenigde Staten iets nodig hebt als presidentskandidaat, dan is het geld. Dat dit bij Michael Bloomberg wel goed zit, is gerust een understatement te noemen. Hij heeft een geschat vermogen van 52,3 miljard dollar, dat hij vooral verdiend heeft met zijn mediabedrijf Bloomberg. Genoeg om decennia lang campagne mee te voeren in alle staten van Amerika. Mocht de strijd daadwerkelijk tussen Trump en Bloomberg gaan, dan wordt het een miljardairsrace. Trump is met een geschat vermogen van 3,1 miljard dollar een kleine jongen naast zijn mogelijke opponent.

2. Burgemeester van New York

Bloomberg heeft behoorlijk wat politieke ervaring. Van 2002 tot 2013 was hij de burgemeester van New York. Dankzij een controversiële stemming om de beperking op te trekken van twee naar drie termijnen werd hij de langstzittende burgemeester van New York uit de modere geschiedenis van de stad.

3. Ooit Republikein, nu Democraat

Partijvast is Bloomberg niet bepaald. De miljardair was lid van de Democraten, tot hij zich in 2001 als Republikein kandidaat stelde voor het burgemeesterschap van New York. Maar rond thema’s als abortus, wapenbeleid, klimaat en het homohuwelijk heeft hij altijd de Democratische standpunten gedeeld. In 2008 verliet de toenmalige burgemeester van New York de Republikeinse partij en ging hij onafhankelijk verder. Hij steunde in die tijd de campagnes van Barack Obama. Vorig jaar schreef Bloomberg zich weer in bij de Democratische Partij.

4. Klimaatfanaat en filantroop

In tegenstelling tot Donald Trump is Michael Bloomberg een milieufreak. Veel van zijn eigen geld schenkt hij aan klimaatorganisaties en steekt hij in milieudoelen. Zo betaalde hij uit eigen zak de Amerikaanse bijdrage voor het klimaatakkoord van Parijs, nadat Trump zich terugtrok uit die overeenkomst.

5. Schandalen en belemmeringen

Natuurlijk kleeft er ook aan Bloomberg een aantal schandalen. Zo kwam hij dit jaar negatief in het nieuws, nadat hij in een interview zei dat hij de Chinese president Xi Jinping geen dictator vindt. Ook zou hij zich in het verleden meerdere malen schuldig hebben gemaakt aan seksistisch gedrag richting vrouwen. Wat is dat toch met die Amerikaanse presidentskandidaten? Zijn schandalen vallen in ieder geval in het niet bij die van Trump, maar die heeft er zo veel op zijn naam staan dat ze niet meer opvallen en nauwelijks nog invloed hebben. Een andere belemmering voor Bloomberg is het feit dat hij nog geen campagne heeft kunnen voeren, waardoor hij er nog niet al te goed op staat bij de Democratische kiezer. Hij lijkt de eerste vier kleine staten in de voorverkiezingen te skippen en zich volledig te focussen op Super Tuesday. Ook die arrogantie zou hem parten kunnen spelen.

? Lees ook: De wartaal van Donald Trump over het klimaat

Reageer op artikel:
5 feiten over Michael Bloomberg, die Amerika wil verlossen van Trump
Sluiten