101 tips om productiever te worden, maar welke werken nou echt?

Meer gedaan krijgen in minder tijd. En dat ook nog eens zónder stress. Dat willen we allemaal wel. Daarom vliegen de managementboeken en artikelen op internet over productiviteit ons om de oren. Allemaal beloven ze dé gouden oplossing te zijn als het gaat om productiviteit. Ondertussen kijk jij om 5 uur verschrikt op de klok. Is het nu alweer tijd? Waarom zitten er niet meer uren in een dag?

Er zijn honderd-en-een technieken om productiever te worden. Welke gaat je nou écht verder helpen?

Welke productiviteitstips werken echt?

Pomodoro, Gettings Things Done, Eat the Frog… Het zijn maar een paar voorbeelden van methodes die je het geheim tot een productief en toch stressvrij leven beloven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle ‘losse’ tips. Maak een to-do list, stel prioriteiten, zet muziek aan, zet muziek uit… Oh, en vergeet niet voor jezelf te zorgen.

Hoewel een aantal van deze tips en methodes zeker voor je kunnen werken, kunnen we alvast verklappen dat geen enkele tip of trick een magische oplossing zal zijn om je nooit meer ‘druk, druk, druk’ te voelen. Dat klinkt ontmoedigend, maar gelukkig is er toch een manier om productiever te worden en meer controle over je week te krijgen.

Geen quick fix voor productiviteit

Het is misschien niet leuk om te horen, maar net als met veel andere zaken in het leven (zoals afvallen) is er geen quick fix. Als je echt productiever wil worden zal je ironisch genoeg tijd moeten investeren om er daarna tijd voor terug te krijgen. Jouw manier van werken is persoonlijk. En we hebben ook niet allemaal dezelfde baan. De oplossing tot een productief en stressvrij leven is dan ook voor iedereen anders.

Dus zal je zelf aan de slag moeten gaan met het uitproberen en testen van methodes en tips om te kijken wat voor jou werkt. Lees je in, kies eruit wat jou interessant lijkt en ga het gewoon proberen. Na verloop van tijd kies je kleine dingen hier en daar en bouw je voor jezelf een systeem waarin jij het meest gedaan krijgt in zo weinig mogelijk tijd.

Gratis online cursus

Geen idee waar je moet beginnen? WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en bewust leven op Manners. Onze carrièrezusters bieden ook een gratis online cursus aan. Die biedt je een hoop ins en outs, en met die info ga je aan de slag met verschillende opdrachten.

Veelvoorkomende tips

Er zijn zaken die terugkomen in eigenlijk alle honderd-en-een methodes. Laten we die maar onthouden dan.

  • Focus je op één taak tegelijkertijd. Je brein is er niet op gebouwd om te multitasken, dus laat die mail even voor wat het is als je met een andere taak bezig bent.
  • Bij vrijwel iedere methode ga je aan de slag om je dag te plannen. Overzicht zorgt namelijk voor rust in je hoofd.
  • Vind jouw piekuren als het gaat om productiviteit. Zoals we net al zeiden is iedereen anders. Waar de één ‘s ochtends vroeg kan knallen, is de ander een avondmens. Dan doet de tip ‘sta vroeg op’ echt niet veel voor je productiviteit. Vind uit wat voor jou werkt en plan daar de taken in die veel brainpower vereisen.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
101 tips om productiever te worden, maar welke werken nou echt?
Sluiten