Met dit bedrag per Nederlander is de staatsschuld in 2025 afgelost
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FMet-dit-bedrag-per-Nederlander-is-de-staatsschuld-in-2025-afgelost.jpg)
De staatsschuld van Nederland steeg het afgelopen jaar met tien miljard euro, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Hierdoor staan we met zijn allen bijna een half biljoen euro in het rood. Toch zouden we alles in een keer kunnen aflossen, als we écht zouden willen.
Dit zal waarschijnlijk niet gebeuren, want in de regel lossen landen hun staatsschuld nooit af. Zolang de schuld niet te ver uitstijgt boven het nationaal inkomen (dat ook blijft groeien) en de rente op tijd betaald wordt, zijn er altijd geldschieters te vinden om nieuwe leningen bij af te sluiten. Maar toch, de economie kan niet eeuwig blijven groeien. Misschien komt er een moment waarop alle schuldeisers tegelijk hun geld terug willen en niemand ons een nieuwe lening verstrekt. Hoeveel moet elke Nederlander lappen als dat moment zich nu al aandient?
Aflossing staatsschuld kost 27.500 euro per Nederlander
In 2024 steeg de Nederlandse staatsschuld met 10,1 miljard naar een totaal van 492 miljard euro. De bevolking nam in dezelfde periode met zo’n 100.000 mensen toe, waardoor we anno 2025 de rekening kunnen splitten door 18 miljoen Nederlanders. Hiermee komen we tot de volgende som.
Aantal Nederlanders (februari 2025) | 18.060.445 |
Staatsschuld | €492.000.000.000 |
Staatsschuld per Nederlander | €27.241,85 |
Een jaar lang op wereldreis of een klein Volvootje, zoveel kost de aflossing van de staatsschuld per Nederlander. Zelfs als we de schuld van alle baby’s, kinderen en kale kippen waar niks van te plukken valt verdelen over de rest, is het prima te doen. De gemiddelde Nederlander heeft namelijk een meer dan flinke buffer.
Nederlandse staatsschuld groeide in 2024, aldus CBS
Een begrotingstekort van 10,1 miljard euro is fors, ook als je het vergelijkt met de jaren daarvoor. Dit tekort liepen ‘we’ volgens het CBS op door een forse lening van 13 miljard euro aan Tennett, het staatsbedrijf dat komende jaren het stroomnet moet vernieuwen. Daarnaast werd de box 3-heffing geblokkeerd door de Hoge Raad, wat het kabinet een extra kostenpost van 4 miljard euro opleverde. Alsnog daalde de staatsschuld als percentage van het nationaal product, van 45,2% eind 2023 naar 43,3% eind 2024. Zo maakten we in een jaar tijd fors meer schulden, maar werd de staatsschuld tegelijk bijna twee procent ‘lichter’.
Eerder rekenden we ook al uit hoeveel elke Belg moet betalen om de staatsschuld af te lossen. Die zullen zich iets meer verslikken in hun Luikse wafel als ze de rekening gepresenteerd krijgen.