Pim Jansen
Pim Jansen Style 21 augustus 2018

5 waardevolle tips voor het kweken van een échte baard

Een van de meest gehate bezigheden van de moderne man is het scheren. Gelukkig hoef je niet elke dag het scheermes of scheerapparaat te hanteren, je kan je baard ook gewoon laten groeien. Met verbluffend resultaat als je er een beetje zorg aan besteedt.

Het ‘kweken’ van een mooie, modieuze baard is geen kwestie van het slechts laten groeien. Niet elke baardhaar groeit even snel, daarnaast speelt de genetische aanleg voor een mooie baard ook een rol. Mocht je aan de slag willen gaan, dan zullen de onderstaande tips je helpen. –> Lees ook: ‘Dit zijn de baardtrends van 2018’ <–

  1. Je gezichtshaar onderzoeken en evalueren

Om het beste uit jezelf te halen, moet je jezelf eerst kennen. Je gezichtshaar is geen uitzondering. Wat voor soort haar heb je? Kijk naar textuur, lengte, dikte en meer. Ze geven je allemaal inzicht in het soort gezichtsbeharing dat het beste bij je past.

Als je bijvoorbeeld een snor hebt, wil je deze misschien inkorten terwijl je de baard een paar dagen laat staan. De snorlengte moet overeenkomen met de baardgroei of in ieder geval enigszins op elkaar lijken.

Afhankelijk van de snelheid waarmee je baard groeit, waarschijnlijk minder dan een week duren voordat je snor en baard uiteindelijk in zowel textuur als lengte goed passend zijn. Terwijl je je baard laat groeien, let je op hoe kort je baard kan zijn voordat je onregelmatige gebieden kunt gaan zien. Dit bepaalt welke baardstijl je kunt gaan gebruiken zonder dat het er inconsistent uitziet.

  1. Het onderhouden van je baard leren.

Als je eenmaal weet wat voor soort haar je hebt en welke baardstijl je nastreeft, kun je het juiste gereedschap zoeken om het te onderhouden.

Of het nu gaat om baardolie of een elektrisch scheerapparaat, er zijn verschillende opties en de meeste kunnen specifiek op jouw behoeften worden afgestemd.  Het maakt niet uit waarmee je werkt, een verstelbare tondeuse met verschillende hulpstukken kan helpen bij het trimmen en het vormgeven van de baard.

  1. Je baardstijl perfectioneren.

Je baard vormgeven en stylen is niet eenvoudig. Er zijn veel dingen die je kunt  overwegen (gezichtsvorm, kleur, haartype, vaardigheidsniveau), dus raak niet direct gestresst als het niet bij de eerste poging lukt.

De gemakkelijkste strategie? Je baard kan volumineus zijn, maar je moet hem uniform houden. Om het goed te doen, ga je met je trimmer over je hele baard. Begin onder je nek en scheer omhoog. Bedek alle gebieden waar je baard groeit, maar stop op de bodem van het oor om de baard goed over te laten lopen in de bakkebaarden.

Als je het verpest, is dat geen ramp. Het kan worden opgelost. En als het dat niet kan, is het gewoon haar. Het groeit vanzelf terug.

  1. Je zult een routine moeten ontwikkelen.

Dus je hebt de basis voor onderhoud en styling. Perfect! Als je eenmaal hebt geëxperimenteerd om te ontdekken wat precies werkt, blijf er dan bij. Routine kan je daarbij helpen. Naar de kapper gaan en wekelijks scheren kunnen allemaal de sleutels zijn tot succes. Je doet dit voor de lange termijn, dus het is het beste om te weten welke strategieën tot het beste resultaat leiden.

  1. Het vergt geduld.

Net als voor de haren op je hoofd geldt, bestaat er geen manier om je haren sneller te laten groeien. Geduld is dus de sleutel naar succes. Maak je dus niet al te druk als je na een week nog geen weelderige haardos op je kin hebt staan. Je geduld zal beloond worden. Heb je wat minder geduld, kies dan voor een baardtype wat minder verzorging nodig heeft en wat ook goed staat zonder maandenlang bezig te zijn met je gezichtsbeharing.

Reageer op artikel:
5 waardevolle tips voor het kweken van een échte baard
Sluiten