Met deze verrassend simpele truc spaar je twee keer zo snel

In theorie is sparen een eitje. Je zet gewoon iedere maand wat geld opzij en daar kom je vervolgens niet meer aan. Helaas gaat dat in de praktijk meestal anders. Overal om ons heen zijn dingen die we willen hebben en daarnaast geef je onbewust vaak meer uit dan je denkt. Het resultaat is dat je aan het einde van de maand opnieuw weer niet je spaardoel behaald hebt. Balen, maar daar kun je wat aan doen.

Dan Ariely heeft namelijk ontdekt hoe je twee keer zo snel kunt sparen. Dan is psycholoog en auteur van het boek ‘Geld en gedrag.’ In dit boek kijk hij, zoals de titel al verklapt, naar hoe mensen met geld omgaan. Om erachter te komen hoe geld en gedrag elkaar beïnvloeden, deed hij verschillende experimenten. Eén daarvan leidde tot een handige truc die je gaat helpen om twee keer zo snel te sparen.

Twee keer zo snel sparen

In een interview met Trouw legt hij precies uit wat hij gedaan heeft en wat de uitkomst was, maar in het kort komt het neer op het volgende. Een groep Kenianen werd in drieën gedeeld en iedere subgroep kreeg een spaardoel mee. Vervolgens werden de groepen op verschillende manieren gemotiveerd:

  • Groep 1: wekelijks berichtjes om ze eraan te herinneren dat ze moeten sparen.
  • Groep 2: een bonus wanneer ze een bepaald bedrag gespaard hadden.
  • Groep 3: wekelijks berichtjes en een goudkleurige munt. Op deze munt stond voor iedere week van het experiment een vakje (24 in totaal) die ze mochten doorkruisen wanneer ze het spaarbedrag behaald hadden. Daarnaast kregen ze de opdracht om deze munt op een goed zichtbare plek in hun huis te hangen.

Over het algemeen reageren mensen goed op beloningen, dus je zou denken dat groep twee het beste zou scoren. Dat was alleen niet het geval. Groep drie had namelijk aan het einde van het experiment twee keer meer gespaard dan de andere groepen. Volgens Dan Ariely heeft dat er vooral mee te maken dat ze door de munt constant aan hun doel herinnerd werden. Deze methode maakt sparen zichtbaar, tastbaar en een gespreksonderwerp.

Zo pas je deze truc zelf simpel toe

Deze truc kun je gemakkelijk zelf toepassen. Het hoeft niet eens een munt te zijn. Zolang je maar iets heb dat je er iedere dag aan herinnerd dat je moet sparen en je helpt om de progressie bij te houden. Kijk je bijvoorbeeld veel series op Netflix? Hang dan een A4’tje met je spaardoel naast de televisie. Zo word je er er iedere dag aan herinnerd dat je geld opzij moet zetten. Simpel en effectief.

Sparen nog makkelijker maken? Check dan snel deze vijf tips of probeer deze geld challenges die het sparen leuker maken.

Workjuice

Reageer op artikel:
Met deze verrassend simpele truc spaar je twee keer zo snel
Sluiten