Redactie
Redactie Netflix 25 feb 2019

Waarom Mercedes en Ferrari niet in Netflix’s Formule 1-documentaire verschijnen

Drive to Survive, Netflix’s documentaireserie over het Formule 1-seizoen van 2018, verschijnt op 8 maart. Tof, natuurlijk, maar er mist een redelijk essentieel onderdeel in de docu: Mercedes en Ferrari schitteren van afwezigheid. Vreemd, gezien de twee kemphanen een sleutelrol speelden in de kampioenschappen.

Als je denkt dat het onmogelijk is om een documentaire te maken over het vorige seizoen, zónder de belangrijkste situatie te behandelen, dan sta je niet alleen in je opvatting. Toch is dat precies wat er is gebeurd: tien teams hebben meegewerkt aan Drive to Survive, maar Ferrari en Mercedes weigerden deelname.

Drive to Survive op Netflix: een kijkje achter de schermen bij de Formule 1-kampioenschappen

Het doel van de documentaireserie is om een een kijkje achter de schermen te geven bij een van de meest gesloten én grooste sportevenementen van het jaar. Om de kampioenschappen zo eerlijk en duidelijk mogelijk te documenteren, was volledige toegang tot de teams een vereiste. Het was een alles of niets-situatie voor de producenten. Als de voorwaarden goed genoeg waren voor de overige teams, dan zouden de voorwaarden ook acceptabel moeten zijn voor het kampioensduo, zo dachten de filmmakers. Helaas: Ferrari en Mercedes wilden alleen meedoen onder andere voorwaarden en daar voelden zowel de producers als Netflix zich niet comfortabel mee.

Aandacht voor de underdogs

Het resultaat is dat de documentaire nauwelijks aandacht geeft aan de battle tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton, waardoor de film een incompleet beeld geeft van het seizoen. Drive to Survive laat de essentie dus zo goed als achterwegen en focust meer op nuances: de rivaliteit tussen Max Verstappen en Daniel Ricciardo, het tragische optreden van McLaren en het brute regime van Gunther Steiner.

Enerzijds is het gapende gat in de documentaire enorm frustrerend, anderzijds hebben de producenten puik werk geleverd met de beperkte opties die ze hadden. Drive to Survive toont een ander plaatje dan we gewend zijn en zoekt de diepte op, wat best verfrissend is. Vanaf 8 maart kun je zelf beoordelen of het gemis van de twee kemphanen een juk of een zegen is.

Formula 1: Drive to Survive | Official Trailer [HD] | Netflix

From the producer of Amy and Senna this series goes one step further into the world of Formula 1 as we meet the families, the teams and the drivers behind the visors in this exclusive, all access documentary Formula 1: Drive to Survive. Unparalleled Speed, Unprecedented Access.

Reageer op artikel:
Waarom Mercedes en Ferrari niet in Netflix’s Formule 1-documentaire verschijnen
Sluiten