Foto’s: de mens als onverbeterlijk domme diersoort #coronamaatregelen

Mark Rutte geeft vanavond een toespraak vanuit zijn torentje over verscherpte coronamaatregelen. Daar mag je van vinden wat je wilt, maar om nou met zijn allen in rijen voor winkels te gaan staan. Deze foto’s bewijzen nog maar eens dat de mens een onverbeterlijk domme diersoort is.

Tijdens een pandemie kun je het niet snel goed doen als overheid. Er bestaat geen beslissing waarmee je iedereen tevreden houdt. Gooi je alles open, dan overbelast je de zorg en sterven mensen in hun eigen huizen. Zo doen ze het in Rusland en Amerika, maar dat willen we in Nederland niet. Gooi je alles dicht, dan raak je de ondernemers en het onderwijs. Vind daarin maar eens de juiste balans.

Coronamaatregelen leiden tot massahysterie en lange rijen

Zoals het ook bij goede series gebeurt, zijn er behoorlijk wat spoilers gelekt voor de persconferentie die Mark Rutte vanavond geeft. Zo is het al bekend dat de winkels gaan sluiten. De supermarkten blijven open, maar de Action en andere niet essentiële zaken sluiten. Dat doet de overheid om het aantal besmettingen omlaag te krijgen.

lockdown, coronamaatregelen, rijen, winkels, mens
Met zijn allen nog vlug even naar de Action (Afbeelding: AFP)

Oké, het allemaal wat beter gecommuniceerd worden, rekening houdend met alle niveaus en bedrijfstakken. Maar het doel van de Nederlandse overheid is een zo goed mogelijk lopende maatschappij, hoe aanlokkelijk het ook is om in wat voor complottheorie dan ook te geloven. Iedereen mag kritisch zijn op de overheid. Dat moet zelfs, we leven in een democratie. Iedereen heeft het recht om twijfels te hebben bij de aanpak en op te komen voor zijn eigen zaak. Angstig zijn voor een vaccin is geen misdaad.

Foto’s: de mens als onverbeterlijk domme diersoort

Maar bovenal moeten mensen zich aan regels houden, of ze het nou met coronamaatregelen en andere regelgeving eens zijn of niet. Ook zou het na negen maanden duidelijk moeten zijn dat met zijn allen tegelijk shoppen en in rijen gaan staan niet handig is tijdens een pandemie. Chimpansees zouden dat snappen, de mens blijkbaar niet.

Je ziet het goed, in heel Nederland stonden vandaag rijen mensen voor winkels als de Action en Hema. Winkelcentra stroomden vol, maandagmiddag of niet. De verscherpte coronamaatregelen zijn blijkbaar nodig. Zoals een Twitteraar het scherp opmerkt: we zijn simpelweg te dom voor een intelligente lockdown, dan maar een volledige lockdown. Lees hier meer over de nieuwe maatregelen, die tot 19 januari gelden.

🚂 Check ook: 7 LEGO-sets om de lockdown mee door te komen

Reageer op artikel:
Foto’s: de mens als onverbeterlijk domme diersoort #coronamaatregelen
Sluiten