Memphis Depay: ‘Ziek van racisme, wat gaan we eraan doen KNVB?’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F11%2Fmemphis-depay-racisme-knvb-den-bosch-excelsior.jpg)
Er is veel gereageerd op het groepje zielepieten in het stadion van Den Bosch dat zondag met een Zwarte Piet-spandoek in de handen Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegende. Ook Memphis Depay maakte een statement op Twitter en misschien leverde zijn woorden nog wel de meest interessante discussie op. Tijd voor actie tegen racisme in het voetbal.
FC Den Bosch reageerde na de wedstrijd zoals ook veel Italiaanse clubs reageren na racistische uitlatingen in stadions. In plaats van een duidelijk statement tegen racisme, wrong de club zich in allerlei bochten en kwam er in eerste instantie een warrige verklaring naar buiten over kraaiengeluiden die dateren uit de tijd dat Hans Kraay jr. nog bij de club speelde. Pas na het interview met Ahmad Mendes Moreira op Fox Sports, waarin de Nederlands-Guinese voetballer omschreef hoe hij werd uitgescholden, meldde FC Den Bosch onderzoek te gaan doen naar racisme. De club liet weten zich te distantieren van racisme, maar het gebrek aan daadkracht en een dapper statement op dit vlak is tekenend voor het hele betaalde voetbal.
Memphis Depay: ‘Ziek van racisme in het voetbal, wat gaan we eraan doen?’
Vanuit alle hoeken is gereageerd, politici stonden vooraan. “Dit soort racisme is een schande voor het voetbal en moet hard worden aangepakt”, schreef PvdA-leider Lodewijk Asscher op Twitter. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: “Well done, scheids. Racisme is een kwaad dat alleen kan voortwoekeren als niemand er wat van zegt. Laten we daarom allemaal en ook buiten het stadion altijd iets zeggen van racisme en antisemitisme!”. Premier Mark Rutte tegen het ANP: “Racisme daar is geen plek voor in dit land en hulde voor de scheidsrechter, die de wedstrijd stillegde”. En zo kun je de bingo aan reacties invullen tot je bij de vraag van Memphis Depay terechtkomt. Wanneer wordt er nou eens gehandeld?
Memphis Depay on Twitter
I’m sick and tired to see these images over and over! When is it going to stop!!? #SayNoToRacism @KNVB @OnsOranje @UEFA what we going to do? Specially with the upcoming @EURO2020
Een interessante discussie ontstond onder de tweet van Memphis Depay. “Ik word er ziek van om steeds maar weer deze beelden te moeten zien, wanneer houdt dit op?”, schreef de Oranje-international op Twitter. Daarbij richtte hij zich tot de KNVB en de organisatie van Euro 2020. “Wat gaan we hieraan doen, vooral met het EK dat er aankomt?” De voetbalbonden KNVB en UEFA reageren altijd keurig na dit soort gevallen van racisme, maar op ingrijpende maatregelen zijn ze niet vaak te betrappen geweest.
Als de voetbalbonden niets doen…
In de discussie onder de tweet van Memphis Depay kwam @Maikel2303 met een radicaal idee: “Beste Memphis, waarom maken jullie met de gekleurde spelers geen statement door dinsdag niet voor Nederland uit te komen tegen Estland. Laten we kijken hoe de bonden daarop reageren. Er is meer nodig dan alleen woorden, verandering komt niet vanzelf”. Dit gaat natuurlijk nooit uitgevoerd worden, maar een dergelijk statement zou wel eens verfrissend zijn. Belangrijk daarbij is de onvoorwaardelijke steun en solidariteit van alle andere voetballers, want er heerst nog altijd een zekere angst voor de UEFA en andere voetbalbonden. ‘Mocht er een voetballer, club of land gestraft worden na een statement tegen racisme in het voetbal, dan gaat het hele feestje niet meer door’, zouden voetballers en trainers gezamenlijk kunnen uitdragen.
Strafrecht
Een andere interessante reactie onder de tweet komt van Memphis Depay komt van @PaulWillms: “Ik denk dat het tijd wordt voor een onafhankelijke voetbalrechter die bevoegdheden krijgt om hierover uitspraken te doen, met gepaste gevolgen voor overtreders en hun clubs”. Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, sluit zich daarbij aan. “We kunnen stadionverboden opleggen van vijf jaar, boetes van 450 euro uitdelen en de club aanpakken als die nalatig is geweest. Dat zijn onze mogelijkheden. Maar als de daders via het strafrecht vervolgd zouden kunnen worden, dan worden ze geraakt in hun maatschappelijke leven en denken ze er wel anders over”, aldus Bluyssen tegen Radio 1.
⚽️ Check ook: 7 looks die we blind overnemen van Memphis Depay