Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 18 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

8 van de meest waardevolle LEGO-sets ooit: zoek je zolder maar af

Uit een onderzoek van internationale economen blijkt dat ongeopende LEGO-sets die tussen 1987 en 2015 zijn uitgekomen per jaar gemiddeld 11 procent in waarde stijgen. De Deense plastic steentjes worden niet voor niks soms het nieuwe goud genoemd.

Dat levert sets op die ondertussen voor astronomische bedragen worden verhandeld. Vooral de exclusievere series met grote sets kunnen al na enkele jaren de lucht in schieten. De afgelopen tijd hebben we must-have auto’s, gebouwen en grote bouwsets voor je op een rijtje gezet.

De meest waardevolle LEGO-sets ooit

Ditmaal belichten 8 van de meest waardevolle LEGO-sets, ooit, wereldwijd. Tijd om je zolder nog eens goed af te speuren!

1. LEGO Ultimate Collector’s Series Millennium Falcon (10179)

We beginnen direct bij nummer 1, de LEGO Ultimate Collector’s Series Millennium Falcon. Dit gedetailleerde schaalmodel is voor maar liefst 15.000 dollar over de toonbank gegaan. Dat was een uitzondering, doordat de verkoop plaats vond in Las Vegas en het om een eerste editie ging. Maar ook zonder die factoren kom je nog uit op prijskaartjes tussen de 3.400 en 5.700 dollar. Sinds kort bestaat er ook een nieuwere versie, waardoor het oude model iets minder gewild is. Toch heb je het nog steeds over een prijsstijging van meer dan 300 procent.

Hoogste verkoopprijs: 15.000 dollar

Meest waardevolle LEGO sets
(Afbeelding: LEGO)

2. LEGO Taj Mahal, First Edition (10189)

De Taj Mahal en de Millennium Falcon vechten continu om de troon, als je het hebt over de sets waarvoor het meest is betaald. Toch zijn ze ook het perfecte bewijs van waarom speculeren met LEGO een risicovolle onderneming is. De Deense speelgoedfabrikant heeft een paar jaar terug dit architectonische hoogstandje namelijk opnieuw uitgebracht. Daardoor is de waarde opeens drastisch van boven de 3000 dollar richting de 450 dollar gezakt.

Hoogste verkoopprijs: 3.864 dollar

meest waardevolle lego sets ooit, tweedehands, taj mahal first edition
Taj Mahal (Afbeelding: LEGO)

3. King’s Castle (6080)

Ook de echte klassiekers leveren nog steeds enorme bedragen op. LEGO King’s Castle is een goed voorbeeld van zo’n set. Vrijwel iedereen had er vroeger eentje, maar ja, wie houdt zijn speelsets nou in de doos? Bijna niemand dus. Daardoor levert een ongeopende LEGO-set vaak tot wel tien keer zoveel op als een geopende doos. Vooral voor de jaren tachtig was King’s Castle een opvallend grote set, maar door de jaren heen is LEGO’s prijs per steentje zeer stabiel gebleven. Je betaalde zowel in de jaren tachtig als nu gemiddeld zo’n 10 dollarcent per steentje.

Hoogste verkoopprijs: 2.600 dollar

Meest waardevolle LEGO sets
(Afbeelding: LEGO)

4. Ultimate Collector’s Series Imperial Star Destroyer (10030)

Bij fans van Star Wars LEGO komt vaak een extra factor om de hoek kijken. Ze willen meestal alle Ultimate Collector’s sets verzamelen van de Light of juist de Dark Side. Of alle uitvoeringen van hun specifieke favoriete ruimteschip uit de films. Daardoor is niet enkel de zeldzaamheid een belangrijke factor. Deze LEGO Ultimate Collector’s Series Imperial Star Destroyer is bijna 1 meter lang en bestaat uit meer dan 3000 steentjes. Ook de kleinere uitvoeringen van dit schip zijn zeer populair onder Star Wars-fans, en leveren vaak bijna duizend dollar op.

Hoogste verkoopprijs: 2.300 dollar

Meest waardevolle LEGO sets
(Afbeelding: LEGO)

5. LEGO Airport Shuttle (6399)

De LEGO Airport Shuttle is de King’s Castle van de jaren negentig. Oftewel, de meest gewilde en meest waardevolle set uit dat decennium. Het is een van de weinige monorail-sets überhaupt, en bevat ook nog eens een trein met een batterij erin. Waar de set destijds 140 dollar kostte, betaal je nu duizenden dollars voor de Airport Shuttle. Dat geldt overigens ook voor andere monorail-sets uit dezelfde serie, zoals Monorail Transport Base (6991) en Futuron Monorail Transport System (6990). Naar verluidt besteedde LEGO de productie van de rails zelf uit aan een bedrijf dat failliet ging, waardoor de monorail-sets al snel niet meer geproduceerd werden.

Hoogste verkoopprijs: 2.484 dollar

Meest waardevolle LEGO sets
(Afbeelding: LEGO)

6. LEGO Market Street (10190)

Er zijn een hoop sets die je enkel op specifieke momenten of plekken kon kopen, zoals deze LEGO Market Street. Deze set is ontworpen door een fan, en werd enkel uitgebracht als LEGO Factory Exclusive. Niet beschikbaar in je lokale speelgoedwinkel dus. Veel van dat soort sets zijn door het zeer beperkte aanbod in de jaren die volgden extreem in waarde gestegen. Overigens zijn bijna alle modulaire gebouwen van LEGO, waarmee je één grote gedetailleerde stad kunt bouwen, ontzettend veel geld waard. Hoe meer nieuwe gebouwen er in beperkte oplages uitkomen, hoe zeldzamer en daarmee waardevoller complete collecties worden.

Hoogste verkoopprijs: 2.163 dollar

Meest waardevolle LEGO sets
(Afbeelding: LEGO)

7. LEGO Milk Truck (1952)

De Milk Truck is nog zo’n voorbeeld van een set die je niet zomaar overal kon krijgen. De Milk Truck werd in 1989 enkel in Denemarken uitgebracht, om een lokaal zuivelbedrijf te promoten. Oftewel, het land waar het speelgoed is ontstaan. De set is met zijn 133 steentjes erg klein, maar de beperkte oplages en het verhaal achter de set maakt het een zeer gewild verzamelobject.

Hoogste verkoopprijs: 1.980 dollar

Meest waardevolle LEGO sets
(Afbeelding: LEGO)

8. LEGO Minifigures Series 10, Mr. Gold (71001)

De afsluiter van dit lijstje is geen set, maar slechts één minifiguurtje. LEGO verkoopt al jaren series aan minifiguurtjes, vaak met een thema. Je kunt niet zien welke je krijgt, want ze zitten in een zakje. De zogenaamde blind bags. In 2013 gooide de Deense speelgoedfabrikant ter promotie van die zakjes 5.000 gouden poppetjes in, Mr. Gold. Wereldwijd. Consumenten kwamen er dus thuis pas achter of ze geluk hadden gehad. Daardoor is er maar liefst 1786 dollar door een verzamelaar voor betaald.

Hoogste verkoopprijs: 1.786 dollar

Meest waardevolle LEGO sets
(Afbeelding: LEGO)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.