Kenneth Luijk
Kenneth Luijk Style 26 jun 2016

De meerwaarde van een gentleman’s kledingstijl

Een gentleman wordt gekoppeld aan – en misschien zelfs wel getypeerd door – zijn kledingstijl. Deze kledingstijl beschikt over een hoge standaard. Veel mannen kleden zich als gentleman op speciale gelegenheden, niet op ‘normale’ doordeweekse dagen. Dit kan daarentegen wel meer voordeel opleveren.

overtuigingskracht

Wanneer je strak in pak aankomt gaat men er automatisch vanuit dat jij verstand van zaken hebt, terwijl dat misschien helemaal niet zo is. Uit onderzoek blijkt dat wat wij dragen niet alleen de opinie van andere beïnvloedt, maar ook ons zelfbeeld. Professor Karen Pine, gespecialiseerd op het gebied van mode en psychologie, is ervan overtuigd dat men veel meer aandacht moet besteden aan de manier waarop men zich kleedt. Dit heeft namelijk veel invloed op ons zelfvertrouwen. Neem dus de tijd en zorg dat je de avond van te voren al weet wat je aan gaat doen.

We presteren bovendien ook beter als we ons goed kleden. Zo publiceerde the Journal of Experimental Social Psychology een onderzoek waaruit bleek dat proefpersonen die wisten dat ze kledingstukken droegen met aanzien, beter presteerden dan mensen die werden wijsgemaakt dat ze iets casuals droegen. Zorg dus dat je voor jouw gevoel altijd optimaal gekleed bent.

Succes trek je aan

Topsporters trainen voor de wedstrijd. Met dezelfde mentaliteit moet jij jezelf aankleden. Vooral op het werk kan een goede kledingstijl van significant belang zijn. Het beïnvloedt de manier waarop mensen met je omgaan. Een verzoek zal minder snel genegeerd worden wanneer je goed gekleed bent, aldus business insider.

Gentleman’s essentials

Voor de ultieme gentleman look is het belangrijk dat alles wat je draagt een functie heeft. Een pochet, stropdas, of speld, moet een bijdrage leveren aan de look. Het moet deel zijn van het groter geheel, anders kun je het beter laten. Om nog een beter beeld te krijgen van wat je als gentleman moet dragen, delen wij 5 gentleman essentials:

De stropdas

Elke gentleman heeft een collectie stropdassen. Een vlinderdas of een stropdas maakt, naast een pochet, jouw pak compleet. Er wordt niet voor niets met meer respect gesproken tegen de man met de stropdas. Let wel op: je kunt je look verpesten wanneer de kleur van je shirt of jasje niet goed te combineren is met de kleur van je stropdas. Zorg dus dat je over een kleine collectie stropdassen beschikt. Wil je meer weten over welke stropdas bij welke outfit past, klik dan hier.

Horloges

Elke gentleman beschikt over zijn eigen horloge. Tegenwoordig hebben smartphones de rol van ‘tijdverteller’ overgenomen, maar dit ziet er toch wel wat minder classy uit. Even smooth de tijd aflezen van je een goede dress watch staat toch net wat formeler en professioneler dan wanneer je dat doet aan de hand van je smartphone. Een mooi horloge kan eveneens altijd dienen als gesprekstof en is qua stijl de ultieme genteleman’s accessoire.

Sokken

Veel mannen spenderen nul aandacht aan wat voor – en welke kleur – sokken ze dragen. Als gentleman zou je dit wel moeten doen. Sokken die bijvoorbeeld totaal niet matchen met je broek of schoenen, zijn geen aanrader. Op zoek naar de juiste sok voor de juiste outfit? Klik dan hier.

Zonnebril

Brillen geven een ietwat casual maar zakelijk verantwoorde touch aan je voorkomen. Een goede zonnebril mag niet in jouw collectie ontbreken. Investeer altijd in minimaal één kwaliteitsexemplaar. Een echte gent investeert in meerdere goede monturen zodat hij altijd een passende zonnebril heeft bij de rest van zijn outfit.

Manchetknopen

Een gentleman moet zich altijd proberen te onderscheiden van de rest. Een goede manier om dit te doen, is het dragen van manchetknopen. Met het dragen van manchetknopen wek je de indruk dat je goed hebt nagedacht over wat je aan hebt. Het kan een indicatie zijn van hoe jij je voelt. Wil je opvallen, dan kun je voor de dikke koninklijke manchetknopen gaan. Wil je het bescheiden houden, kan je voor de wat subtielere manchetknoop gaan.

Gentlemanwaardig

Je weet nu hoe je elke dag gentleman waardig eruit kunt zien. Toch blijft het altijd handig – en is het zeker een aanrader – om een bezoek te brengen aan een tailor. Een tailor weet hoe hij van jou een echte gentleman moet maken. Niets draagt en oogt zo fijn als maatwerk.

Reageer op artikel:
De meerwaarde van een gentleman’s kledingstijl
Sluiten