Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 16 sep 2020

Waarom de moeder van Elon Musk zoveel respect verdient

Het verhaal van Maye Musk is indrukwekkend: na een gewelddadig huwelijk wist ze te ontsnappen met drie jonge kinderen (zoon Elon Musk was 8 jaar op dat moment) en haar leven op te bouwen als diëtiste en later succesvol model. En dat allemaal terwijl ze drie – inmiddels succesvolle – kinderen in haar eentje opvoedde.

Ze mag dan misschien ‘de moeder van Elon Musk’ zijn, maar ze is minstens net zo interessant als haar zoon. Noem hem liever ‘de zoon van Maye’.

Overleven van slechte situaties

“Er zijn veel slechte situaties waarin je terecht kunt komen”, zegt ze in haar biografie Een vrouw maakt een plan. “En je leven loopt meestal niet zoals je graag had gezien, maar je kunt altijd dingen veranderen, hoe eng dat ook is. Het is nergens voor nodig om genoegen te nemen met een ongelukkig persoonlijk of professioneel leven. Ik heb dat lange tijd wel gedaan, totdat ik besloot dingen te veranderen. Met een plan kun je een gelukkiger leven krijgen, daar ben ik het bewijs van.”

En of ze daar het bewijs van is. Tien jaar lang was ze getrouwd met de vader van Elon, Kimbal en Tosca, en dat was geen gelukkig huwelijk. Op de huwelijksreis vielen al de eerste klappen.

“Hij zei wel drie keer per dag: je bent lelijk, dom en saai. Eén keer heb ik het lef gehad om tegen hem te zeggen dat ik model en schoonheidskoningin was geweest en dat ik mijn master had gehaald. Dus lelijk en dom kon ik niet zijn. Saai misschien, maar daar kon ik weinig aan doen”, vertelt ze in een interview met Business Insider. “Wat dan gebeurt: je wordt nog harder geslagen en zegt die dingen nooit meer hardop. Maar ik bleef denken: zo slecht kan ik niet zijn”, vervolgt ze.

Ook interessant: Het gemeenschappelijke geheim achter het succes van Bill Gates en Elon Musk

Vlucht naar een nieuw leven

Toen de wet in Zuid-Afrika veranderde en vrouwen de keuze kregen om te scheiden, vluchtte ze met haar drie kinderen naar een nieuw leven. “Ik werd elke morgen bang wakker, bang voor wat er zou gebeuren”, aldus de moeder van Elon Musk. Maar daar kon ze niet in blijven hangen. Maye Musk had drie kinderen die moesten eten en naar school moesten.

Ze zorgde voor een dak boven hun hoofd met haar eigen bedrijf. Als diëtiste richtte ze een eigen praktijk op. Om aan cliënten te komen ondernam ze veel initiatief. “Je bedrijf groeit sneller wanneer je contact legt met mensen dan dat je gaat zitten wachten”, schrijft ze in haar boek.

Haar ondernemersgeest heeft ze haar zoons en dochter meegegeven. Het was dan ook moeder Maye Musk die zonen Elon en Kimbal te hulp schoot bij het oprichten van hun bedrijf Zip2, door 10.000 euro te investeren. Ook hielp ze bij de financiering van primaire behoeften als eten en kleding.

Lees ook: Leren van Elon Musk: zijn 5 regels voor succes

Nadat twee investeerders een bod hadden uitgebracht, nam ze haar zonen mee naar het beste restaurant van de stad. “Dit is de laatste keer dat jullie mijn creditcard zien”, zei ze. Dat was inderdaad de laatste keer. Kimbal en Elon Musk verkochten Zip2 vier jaar later voor 307 miljoen dollar.

Moeder van Elon Musk en andere succesvolle kinderen

Inmiddels is Elon Musk de vierde rijkste persoon op aarde, is Kimbal onder meer mede-oprichter van non-profitorganisatie Big Green en eigenaar van 13 restaurants. Tosca is filmmaker en mede-oprichter van streamingplatform Passionflix (een soort Netflix voor romantische films).

“Wil je weten hoe je een genie moet opvoeden? Mensen vragen me het constant”, zegt ze in een interview met Harper’s Bazaar. “Ik denk dat ik ze gewoon met rust heb gelaten om hun eigen passies te ontwikkelen en de vrijheid heb gegeven om hun eigen ideeën te verkennen. Natuurlijk waren er regels. Ze mochten me niet storen als ik aan het werk was. Ze wisten dat als ik zonder werk kwam te zitten, zij zonder huis. Ik was altijd eerlijk tegen hen. Ik denk dat ik ze in zekere zin niet als kinderen heb behandeld, ik behandelde ze als mensen.”

Alsof je nog niet genoeg onder de indruk bent, laat Maye Musk ook nog eens zien dat het nooit te laat is om nog succes te behalen. Hoewel ze al vanaf haar vijftiende modellenwerk doet, brak ze pas echt door op haar zestigste. Op 72-jarige leeftijd heeft ze de reclames en catalogi ingeruild en prijkt ze in Harper’s Bazaar en Vogue. We zeiden het al: de moeder van Elon Musk is net zo interessant als haar zoon Elon.

Lees ook: Elon Musk vierde rijkste persoon op aarde: zo bouwde hij zijn vermogen op

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom de moeder van Elon Musk zoveel respect verdient
Sluiten