Max Verstappen verlengt contract bij Red Bull, maar is dat de juiste keuze?

Red Bull en Max Verstappen hebben besloten nog even bij elkaar te blijven. De Nederlander zette een krabbel onder een contract dat hem tot het einde van het 2023-seizoen aan de Oostenrijkse renstal verbindt. Teambaas Christian Horner noemt het fantastische nieuws voor Red Bull en ook Max Verstappen zelf geeft aan dolblij te zijn. Maar waarom? Kan hij wereldkampioen worden bij Red Bull, of moet hij niet een keer een deurtje verder gaan kijken?

Hoewel de discussie of Verstappen weg moet bij Red Bull al een tijdje naar de achtergrond verdwenen is, blijven er altijd twijfels. Natuurlijk heeft Red Bull al eens bewezen dat ze een WK winnende auto kunnen maken en ook de keuze om Renault in te ruilen voor Honda voelt als de juiste. Maar heeft de Nederlander niet meer kans bij het dominante Mercedes? Of bij een team met een steigerend paard op de neus?

Kan Honda aanhaken bij Mercedes en Ferrari?

Dat Red Bull blij is met het aanblijven van misschien wel de beste coureur op de grid is logisch, maar waarom is Max Verstappen zelf dolblij? Om te beginnen laat hij weten dankbaar te zijn. Red Bull heeft hem op jonge leeftijd een kans gegeven en dat is niet iedereen gegund. Daarnaast is het vooral het team dat hem over de streep heeft getrokken. Zowel de mensen bij Red Bull, als bij Honda zijn volgens Verstappen geweldig en hebben passie voor de sport.

Zij geven Max Verstappen het vertrouwen dat hij kan winnen en dat is dan ook zijn doel: samen met Red Bull winnen en voor het wereldkampioenschap te strijden. Maar hoe groot is die kans? Er is veel vertrouwen in Honda en afgelopen seizoen heeft de Japanse motorleverancier bewezen dat ze op de goede weg zijn. De vraag is alleen hoe lang het gaat duren voordat de krachtbron op het niveau zit van Mercedes of Ferrari.

Wat is het alternatief voor Verstappen?

Vorig jaar is gebleken dat de betrouwbaarheid wel goed zit. Verstappen viel afgelopen seizoen geen één keer uit door motorproblemen. Dat was vroeger, toen Honda nog McLaren achterin lag, wel anders. Toch is er als het om vermogen gaat nog niets zeker. Volgens Honda is de 2020 motor voor 99% gereed en is er een roadmap voor de doorontwikkeling gedurende de eerste seizoenshelft. Omdat ook de ontwikkeling van de auto zelf goed verloopt, lijkt het de goede kant op te gaan. Maar niks is natuurlijk zeker.

Natuurlijk heb je nergens garanties, maar bij een Ferrari of Mercedes is de kans op een winnende motor en auto wel groter. Moet Verstappen niet mikken op een stoeltje bij één van deze twee teams? Die vraag is voor nu in ieder geval niet relevant. Max Verstappen beschuldigde Ferrari dit seizoen van valsspelerij en dat werd niet gewaardeerd. Daarnaast hebben de Italianen Charles Leclerc in de gelederen. Een talentvolle coureur die door de Italianen wordt gezien als hun nieuwe kampioen.

Max-Verstappen-Red-Bull-oontract-Formule-1
Hoe vaak gaan we dit beeld zien in 2020? (Afbeelding: AFP)

Dan blijft eigenlijk alleen Mercedes over als alternatief. Daar is Hamilton de grote man. Ondanks dat hij al lange tijd meedraait in de Formule 1, is de Brit nog lang niet versleten. Omdat Max Verstappen geen genoegen gaat nemen met een rol achter Hamilton, lijkt ook deze transfer uitgesloten. Toch staat de deur op een kier. Teambaas Toto Wolff is gecharmeerd van de jonge Nederlander, dus wie weet wat er in de toekomst kan gebeuren.

Verstappen is de baas

En zelfs al was er een stoeltje vrij geweest naast Leclerc of Hamilton, dan had Verstappen die waarschijnlijk niet genomen. Dat heeft er alles mee te maken dat Red Bull volledig om de Nederlander is heen gebouwd. Wanneer Max Verstappen praat, luistert het team. Dat weet iedereen, ook teamgenoot Alexander Albon. De rookie moet bijdragen aan de ontwikkeling van de auto en als het even kan de Ferrari’s en Mercedessen in de weg rijden. Meer niet.

Genoeg reden om een krabbel te zetten, maar voor de zekerheid heeft Red Bull ook een salarisverhoging opgenomen in de verlening. Precieze bedragen zijn niet bekend, maar slechter is Verstappen er zeker niet van geworden. Dat zal overigens niet zoveel zijn als Hamilton en Vettel die met respectievelijk 50 en 40 miljoen euro de absolute grootverdieners zijn. Verstappen zal waarschijnlijk met ongeveer 25 miljoen euro de derde plek overnemen van oud-teamgenoot Daniel Ricciardo.

Nieuwe regels

Onderaan de streep kunnen we dus wel stellen dat Max Verstappen de enige juiste keuze gemaakt heeft. Voor nu althans. Niemand weet tenslotte wat de toekomst gaat brengen. Zeker niet met de grote regelveranderingen die vanaf 2021 van kracht zullen zijn. De auto’s gaan dan helemaal op de schop en dat zou het veld flink door elkaar kunnen schudden. De tijd zal het leren.

Reageer op artikel:
Max Verstappen verlengt contract bij Red Bull, maar is dat de juiste keuze?
Sluiten