Pim Jansen
Pim Jansen Formule 1 19 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Verstappen wijst Formule 1-baas op negatieve gevolgen nieuwe trend

Wie de Formule 1-kalender van een jaar of twintig geleden vergelijkt met het schema van 2022 ziet grote verschillen. Niet alleen het aantal races is flink toegenomen, ook de locaties die bezocht worden zijn diverser dan ooit. Max Verstappen sprak daarover met Formule 1 CEO Stefano Domenicali en kraakte een kritische noot.

De Formule 1 is veel meer dan alleen een sport. Het is ook één van de grootste entertainment organisaties ter wereld. Logischerwijze gaat het dus niet alleen om sport, maar ook om geld. Dit is tegenwoordig vooral terug te zien aan de kalender. Er komen steeds meer races bij die vooral financieel interessant zijn. Zo is het Formule 1 circus anno 2022 veelvuldig in het Midden-Oosten te vinden.

Max Verstappen kritisch op groeiend aantal stratencircuits

De Formule 1 speelt echter niet alleen vaak in de zandbak, maar zoekt ook naar nieuwe (financieel) interessante gebieden. Zo hebben ze ook hun oog op Amerika laten vallen. Een enkele race in Texas is niet genoeg gebleken om de Amerikanen weg te trekken van Nascar en Indycar. Daarom gaat het aantal races in Noord-Amerika verdrievoudigd worden. Dit jaar is Miami erbij gekomen en vanaf 2023 keert ook Las Vegas terug op de kalender.

5 redenen waarom Formule 1 in Las Vegas (g)een goed idee is

Twee stratencircuits die ongetwijfeld voor veel publiek en een rammelende kassa gaan zorgen. Dat is zeker belangrijk voor de toekomst van de sport, maar Max Verstappen ziet ook nadelen. “Het is ook belangrijk dat de juiste circuits op de kalender blijven staan en dat we niet alleen maar in steden op stratencircuits gaan raden. Uiteindelijk zijn deze auto’s daar niet voor gemaakt,” aldus Verstappen tegenover De Telegraaf.

De Formule 1 moet op zoek naar de juiste balans

Het gemiddelde stratencircuit is smaller en minder vergeeflijk dan een traditioneel circuit. Zelf een klein foutje kan al het einde van je race betekenen. Inhalen is door een gebrek aan ruimte dus niet alleen een stuk lastiger, maar ook nog eens risicovoller. Het blijft natuurlijk fantastisch om Formule 1-auto’s door een stad te zien razen, maar het levert vaak niet de meeste leuke races op.

De duurste én goedkoopste Formule 1-race om in 2022 te bezoeken

Uiteraard snapt ook Max Verstappen dat dit soort races belangrijk zijn voor de toekomst van de Formule 1. Zonder fans en geld is het snel afgelopen. De Nederlander hoopt echter wel dat Formule 1 CEO Stefano Domenicali en zijn collega’s voor een goede balans blijven zorgen. Dat het echter niet meer zo wordt als vroeger, daar heeft Max Verstappen zich bij neergelegd.

Terug naar Afrika

Gelukkig brengt de toekomst ook positieve veranderingen. Zo lijkt het erop dat de Formule 1 niet alleen gaat terugkeren in Las Vegas, maar dat ook Afrika weer op de kalender komt. Gezien de kleurrijke geschiedenis is dat volledig terecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.