Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 4 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Grootste fout in Hollywood: Matt Damon liep 250 miljoen dollar mis door Avatar

Matt Damon heeft een indrukwekkend CV, daarover kunnen we het denk ik allemaal met elkaar over eens zijn. Van Good Will Hunting met Ben Affleck tot de Ocean’s trilogie en de Bourn franchise: Damon heeft een aantal grote rollen vertolkt in de afgelopen decennia.

Matt Damon liep 250 miljoen dollar mis

Toch had dat rijtje nog een stuk indrukwekkender kunnen zijn, vooral als het om de portemonnee van Matt Damon gaat.

De 48-jarige acteur had namelijk zo’n beetje de meest lucratieve deal in de geschiedenis van Hollywood kunnen sluiten, achteraf gezien. De beste man sloeg namelijk de hoofdrol in Avatar af.

James Cameron vroeg hem voor de rol van Jake Sully. Cameron had zoveel vertrouwen in zijn project dat  hij ook direct Damon meldde dat hij zelfs met een onbekende acteur de film zou kunnen doen slagen. Maar als Damon ja zou zeggen, dan zou hij tien procent krijgen:

“Jim Cameron bood me Avatar aan. En toen hij het mij aanbood, zei hij: ‘Luister eens. Ik heb hier niemand voor nodig. Ik heb hier geen grote naam voor nodig, een beroemde acteur. Als je dit niet aanneemt, dan ga ik een onbekende acteur zoeken en krijgt hij de rol, omdat de film je niet echt nodig heeft. Maar als je mee doet, dan krijg je tien procent ‘.’

Avatar: de kans

Achteraf gezien is tien procent een gigantisch bedrag, want Avatar was tot Endgame de grootste film aller tijden. Naar schattig had Damon er met die deal zo’n 250 miljoen dollar mee kunnen verdienen. Een gigantisch bedrag.

Toch lijkt de acteur daar niet wakker van te liggen. Niet alleen omdat hij het niet krap bij kas heeft, maar vooral omdat hij de zeldzame kans heeft afgeslagen om met Cameron te werken:

“Cameron zei tijdens dat gesprek tegen me:” Nou, weet je, ik heb maar zes films gemaakt “. Ik had daar niet bij stil gestaan. Hij werkt zo weinig, maar zijn films, je kent ze allemaal. Dus het voelt alsof hij meer heeft gemaakt dan hij heeft gedaan. Ik realiseerde me pas later dat ik door nee te zeggen waarschijnlijk de kans heb gemist om ooit met hem te werken. Dus dat was balen en een flinke klap. Maar mijn kinderen krijgen elke dag te eten, dus ach, ik ben OK.”

Cameron is de komende jaren nog bezig met Avatar sequels en is tevens ook niet de jongste meer, dus waarschijnlijk heeft Matt Damon daar gelijk mee.

Hindsight…

En ach, achteraf gezien is het een schrijnend plaatje, maar destijds zag niemand van te voren aankomen dat Avatar de grootste film ooit zou gaan worden.

Zo kun je vele verhalen vinden van acteurs die rollen afsloegen, zoals Will Smith de rol van Neo in The Matrix afsloeg omdat hij voor een ondertussen half vergeten film wilde gaan.

Acteurs moeten nou eenmaal keuzes maken, en vaak kun je vooraf weinig zinnigs zeggen over de slagingskansen van projecten. Ach, maak je geen zorgen, Damon kan waarschijnlijk tijdens de lunch een lekkere boterham beleggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CB

Reageer op artikel:
Grootste fout in Hollywood: Matt Damon liep 250 miljoen dollar mis door Avatar
Sluiten