Masterclass: will.i.am deelt zijn expertise over herenmode

We leerden will.i.am voor het eerst kennen toen The Black Eyed Peas hun debuut-single ‘Where is the Love’ uitbracht. Sindsdien is hij overal, een jurylid in The Voice en heeft hij samen met Specsavers zijn eigen brillenlijn opgezet. Wij spraken met hem, want als iemand ons wat kan leren over stijl en herenmode, dan is het will.i.am wel.

De rapper lanceerde in 2014 zijn eerste collectie. Ill.i Optics’ eerste collectie was wellicht wat uitgesproken en niet voor het grotere publiek weggelegd. De monturen waren kenmerkend voor de stijl van will.i.am. De modevisionair heeft een duidelijke blik op het modewereld en deelde zijn inzichten met Manners, naar aanleiding van de release van zijn tweede collectie.

Goede stijl voor mannen

Wij wilden uiteraard leren van de meester. Wij vroegen hem hoe een man die niet mode-georiënteerd is zich anno 2018 toch goed kan kleden.
“Elke man heeft zijn eigen stijl, dat is belangrijk om te beseffen. Sommige mannen houden van een ruim-passend overhemd met een strakkere broek en anderen weer van een outfit die geheel op elkaar aansluit. Je moet een outfit creëeren die goed op elkaar aansluit. Dat is de basis.”

“Hou toch op met zeiken man. Stop bein’ a little B….! “

Wat al snel naar voren kwam was dat ‘normaal’ tegenwoordig niet meer bestaat. “Je outfit is vandaag de dag niets minder dan een visitekaartje.” Er zit een persoonlijkheid in en je hebt volgens de will.i.am twee typen mannen.

“Je hebt de Boring dude die binnen de lijntjes blijft, hij is bang om zijn stijl te tonen aan de buitenwereld. Hij weet niet hoe en denkt bovenal dat hij zich niet hoeft te uiten. Dan heb je New Guy die nog modebewuster is dan een vrouw.” Voorheen zag iedereen dat als de homoseksuele man, want die durfde zich wel expressief te uiten in zijn kledingstijl. Dat stigma bestaat tegenwoordig niet meer. “Are you gay, I mean, because you dress nice. Whaaatt!!” 

will.i.am herenmode

Een duidelijke uitspraak. Wees geen Boring Dude, maar volgens de rapper is dit gelukkig een uitstervend ras. “De nieuwe ontwikkelingen zijn wel nadelig voor de saaie gasten. Meegaan in de modewereld is zoals het recht van de sterkste, maar waar men ook op moet letten is dat de saaie man zich niet gaat aanpassen op een verkeerde manier. Het mag niet zo zijn dat zij zich buitengesloten voelen en daarom een stijl aannemen die niet bij hen past.

Leer van de meester

“Start met de bril,” het klinkt als een verkoopspraatje, dat geeft hij zelf toe. Er zit echter meer waarheid achter: “Draag je bril met flair en toon ballen! Er zijn te veel mensen die zeggen dat ze mijn brillen wel cool vinden, maar het zelf nooit zouden dragen. Doorbreek dat, want een bril vertelt direct wie jij bent.”

Een man die zoekende is naar zijn eigen stijl moet dus gewoon gaan experimenteren. “Begin met de brillen of de schoenen. Dit zijn accessoires die voor je spreken, het geeft je een eigen identiteit. Je ziet maar zelden een mannelijke jas waarvan je zegt dat het tof is. Het is te avant-garde, te druk. Eigenlijk alles wat Gucci verkoopt. Daar stappen mannen vaak op af. Ik krijg vaak te horen dat mijn brillen tof zijn, but I couldn’t get away with it! 

De Men’s Fashion Week is veel cooler dan Women’s Fashion Week, That’s like some new shit! 

Wat zou je tegen deze mannen zeggen? “Hou toch op met zeiken man. Stop bein’ a little B….! “

Het grootste obstakel waar mannen, die op zoek zijn naar hun eigen stijl, mee worstelen is de reactie van anderen. “Vel geen oordeel over anderen. Dat is soms lastig, maar deze mannen die nog zo hard op zoek zijn naar hun eigen stijl zijn zo bang voor een waardeoordeel dat zij zichzelf al beginnen te oordelen. Ik ben daar zelf namelijk volledig me gestopt.”

Volgens will.i.am moet je het zien als kunst, zie je garderobe als leeg canvas. “Iemand beoordelen en veroordelen kost een hoop energie. Deze energie kun je veel beter besteden. Je moet juist optimistisch zijn. Je raakt van oordelen zelf namelijk super gedeprimeerd, omdat je indirect jezelf ook beoordeelt.

Mannen domineren de modewereld

Mode is volgens will.i.am geheel georiënteerd op de man. “Voorheen was het heavy female. Vandaag de dag maken mannen de dienst uit in modeland en dat is voor het eerst sinds een lange tijd. De Men’s Fashion Week is veel cooler dan Women’s Fashion Week, That’s like some new shit!”

will.i.am herenmode

Om een voorbeeld te geven: “Toen wij startten met The Black Eyed Peas, kochten we al onze kleding in Europa. De modewereld voor mannen liep daar met afstand voor op die van Amerika. Dat was allemaal maar losjes en wijd. Daar houden wij totaal niet van. Je merkt dat de modewereld in Amerika zich nu pas bewuster wordt van andere trends die net zo goed, dan wel niet beter zijn.

will.i.am’s liefde voor brillen

“De nieuwe collectie is minder uitgesproken, dat was de collectie uit 2014 wel. Dat passeerde toch een hoop mensen die de stijl niet aandurfden. De brillen waren te extravagant, daar hebben we met de nieuwe lijn een mooie middenweg in gevonden. Een bril is vandaag de dag niet alleen maar een noodzaak, het is vooral een accessoire. ” Zijn nieuwe collectie is toegankelijker, maar wel met een will.i.am-twist. “Ik ben nauw betrokken geweest bij het ontwerp- en productieproces. Ik ben geen dictator op de werkvloer, ik wil juist dat iedereen tevreden is. We hebben immers maar een team van vier mensen.”

“Je wil de perfecte editor zijn. Zie het als het bouwen van een song. Je duikt met z’n allen de studio in en je bouwt aan een song. Er is dan altijd wel iemand die zegt dat zij het niet helemaal eens zijn met de uitvoering. Je wil niet te fel zijn met jouw oordelen. Zoek altijd naar een compromis. Zodra iedereen het eens is, heb je een bad-ass nummer. Hetzelfde geldt voor het creëeren van een bril.”

Een duidelijk verhaal als je het ons vraagt. De brillen van will.i.am zijn vanaf september exclusief te koop bij Specsavers. Jezelf een juiste stijl aanmeten is zoals je hebt gelezen geen makkelijke opgave, maar leer van de meester en begin bij de bril. De nieuwe lijn leent zich daar perfect voor.

Reageer op artikel:
Masterclass: will.i.am deelt zijn expertise over herenmode
Sluiten