Redactie
Redactie Food & Drinks 13/12/2017

Masterclass wijnproeven #4: De conclusie

Iedereen kan wijn drinken, maar niet iedereen kan wijnproeven. Het vergt oefening om een wijn te beoordelen. Het oefenen wordt leuker en interessanter na een tijd, omdat je er meer ervaren mee wordt. De komende vier weken focust wijnkenner Tom Lelifeld op het systematisch proeven van wijn. De vierde en laatste stap: het proeven.

Benieuwd naar de andere delen binnen de serie, neem dan vooral hier een kijkje..

Nu dat je een wijn kunt omschrijven op het uiterlijk, de neus en smaak, kun je zeggen of een wijn slecht, goed of geweldig is. Om een wijn als een professional te omschrijven, gebruiken de meeste de BLIC-methode. BLIC staat voor Balans, Lengte, Intensiteit en Complexiteit. Het is simpel: de vier factoren scoren met een +, = of -. Oftewel: fout, slecht, acceptabel, goed, erg goed of uitstekend.

Balans 

Balans gaat over…de balans in de wijn. Zoek voor een balans tussen de zoetigheid en fruitigheid samen met de zuurgraad en tannines. Te veel of te weinig van één van de factoren, maakt de wijn te flauw of te bitter.

De lengte 

De Lengte van de wijn is de afdronk.Hoe lang blijven de aroma’s in de wijn in je mond zweven nadat je de wijn hebt weggeslikt of uitgespuugd? Een paar flinke seconden geeft een goede wijn aan.

De intensiteit 

De intensiteit van een wijn is al besproken in de vorige stappen (Het Uiterlijk en De Neus). Intense en vooraanstaande aroma’s kenmerken vaak een kwalitatieve wijn.

Complexiteit

Complexiteit reflecteert  aan de kwaliteit in de wijn, met alle verschillende smaken die samen dansen in je mond. Hoe meer smaken die je tegelijk proeft, des te beter.

Nadat je elke factor een score hebt gegeven, kun je ze analyseren en een conclusie trekken. Hieronder een voorbeeld:

Balans: +          Lengte: =            Intensiteit: +         Complexiteit: –

De wijn is goed in balans, met een gemiddelde lengte, een uitgesproken intensiteit, maar geen complexiteit. De conclusie is een GOEDE wijn. Als de lengte wat langer was, zou de wijn ERG GOED zijn.

Als je tijdens het systematische proeven van wijn steeds dezelfde stappen gebruikt, zul je de meest complexe wijnen ontrafelen en uitleggen aan een ander. Het is een leuke en informatieve manier waarbij je al proevend jezelf ontwikkelt en verstelt zult staan wat je zoal in een wijn ontdekt. Hou het simpel en begrijpbaar voor iedereen. Misschien mag je voor het kerstdiner de wijn wel bepalen!

Reageer op artikel:
Masterclass wijnproeven #4: De conclusie
Sluiten