Redactie
Redactie Food & Drinks 6 dec 2017

Masterclass wijnproeven #3: hoe proef je wijn?

Iedereen kan wijn drinken, maar niet iedereen kan wijnproeven. Het vergt oefening om een wijn te beoordelen. Het oefenen wordt leuker en interessanter na een tijd, omdat je er meer ervaren mee wordt. De komende vier weken focust wijnkenner Tom Lelifeld op het systematisch proeven van wijn. De derde stap: het proeven.

Benieuwd naar de andere delen uit deze serie, neem dan hier een kijkje!

Men zegt dat het proeven van wijn compleet subjectief  is en dus verschilt van persoon tot persoon. Het is waar dat iedereen een unieke smaak heeft, maar je kunt wel unaniem concluderen of een wijn zoet, een hoge zuurgraad of een laag tannine level kent. Veel proeven van verschillende wijnen baart kunst en ontwikkelt de smaakpapillen op je tong. Zoet proef je met het tipje van je tong, zuren en zout aan de zijkanten en bitter op het achterste van je tong. Umami, de vijfde smaak, kan geproefd worden om het midden van je tong.

Hoe proef je wijn?

Neem een klein slokje en zuig zachtjes de wijn door je mond. Op deze manier verspreidt de wijn zich binnenin je mond en stijgen de aroma’s via de luchtkanalen naar de neus om de smaken te herkennen. Laten we systematisch de wijn proeven.

Zoet
De zoetigheid van de wijn geeft de levels van suikers aan in de wijn. Vaak worden suikers tijdens het maken van wijn toegevoegd, maar het kan ook van zeer rijpe of gedroogde druiven komen. De meeste rode en witte wijnen zijn droog, wat betekent dat de wijn geen tot zeer weinig suikers bevatten.

Zuur
De zuurgraad is één van de belangrijkste factoren in een wijn, omdat het de wijn fris laat smaken. Voel je het tintelen aan de zijkanten van je tong? In het algemeen hebben witte wijnen een hoger zuurgraad dan rode wijnen. Het is ook een zeer belangrijke factor in zoete wijnen, waarbij een juiste balans gezocht wordt, anders smaakt de wijn flauw. Kun je de zuurgraad in de wijn niet goed herkennen? Buig je hoofd voorover en kijk naar de vloer. Als er speeksel uit je mond druipt, betekent dit dat de wijn een hoge zuurgraad heeft. Zuren laat je mond namelijk wateren, omdat het speeksel nodig heeft om te functioneren.

Bitter
Tannines zitten in het vel van de druif. De tijd dat dit in contact is geweest met het sap tijdens de productie, is bepalend voor het niveau van tannines in de wijn. Witte wijn en rosé kennen geen tot zeer weinig tannines, rode wijn juist meer. De bittere tannines kun je voelen op de achterkant van je tong en je gehemelte. Ze voelen leerachtig aan.

De body
De body van de wijn is het mondgevoel dat het losmaakt. Het is een combinatie van het alcoholgehalte, tannines, suikers en smaken van de wijn.

Proeven

Laten we nog een slokje nemen. Probeer nu de smaken in de wijn te herkennen. De smaken die je proeft kun je via je neus vaak herkennen. Daarom is het zo belangrijk om de wijn te slurpen en de aromas richting je neus te sturen. Op deze manier kun je ook nog smaken ontdekken die je nog niet bij het ruiken hebt herkend. Nogmaals, categoriseer ze in fruit, bloemen, kruiden, vegetarisch en  hout tonen.

De afdronk geeft aan hoe lang je de wijn nog proeft nadat je het ingeslikt of uitgespuugd hebt. Kwaliteitswijnen laat je nog lang nagenieten van een lekkere afdronk!

Volgende week meer. Dan gaan we de wijn concluderen. Voor nu, pak er een flesje bij en ga het doen! Dit handige en exclusieve documentje kun je daarbij goed gebruiken!

Reageer op artikel:
Masterclass wijnproeven #3: hoe proef je wijn?
Sluiten