Redactie
Redactie Food & Drinks 29 nov 2017

Masterclass wijnproeven #2: hoe ruik je aan een wijn?

Iedereen kan wijn drinken, maar niet iedereen kan wijnproeven. Het vergt oefening om een wijn te beoordelen. Het oefenen wordt leuker en interessanter na een tijd, omdat je er meer ervaren mee wordt. De komende vier weken focust wijnkenner Tom Lelifeld op het systematisch proeven van wijn. De tweede stap: de neus.

Als je de wijn walst in het juiste glas, wordt zuurstof door de wijn opgenomen waardoor aroma’s vrijkomen. Hoe is de conditie van de wijn? Ruik je iets “raars”? Soms kan de wijn een onplezierige en duffe geur geven.

Je kunt ook toffee, sherry, azijn of andere geoxideerde geuren ruiken in de wijn. Vaak is de wijn dan ‘’fout’’ en kun je het meteen weggooien of gebruiken voor het koken. Maar geoxideerde geuren zeggen niet altijd dat de wijn ‘’fout’’ is. Port en sherry kunnen bijvoorbeeld vaak een geur als dit loslaten.

Hoe kun je dan ruiken of een wijn goed is? Zijn het lichte, gemiddelde of uitgesproken geuren? Kun je ze gemakkelijk ruiken of moet je jouw neus helemaal in het glas duwen om iets van de geuren op te vangen?

Na het analyseren van de conditie en intensiteit van de wijn, moeten de smaken van de aroma’s herkend worden. Die geuren kun je categoriseren in: fruit, bloemen, kruiden, vegetarisch en hout tonen.

Vooral belangrijk tijdens het beschrijven van een wijn is voor zinnen kiezen die algemeen begrepen worden. Kom niet met zoiets als ‘’de geur binnenin m’n auto’’!

Volgende week meer. Dan gaan we eindelijk de wijn proeven en wordt de smaak behandeld. In de tussentijd: pak er een flesje bij en ga het doen! Dit handige en exclusieve documentje kun je daarbij goed gebruiken!

Reageer op artikel:
Masterclass wijnproeven #2: hoe ruik je aan een wijn?
Sluiten