Na Martin Scorsese levert ook Robert De Niro kritiek op Marvel

Voorlopig kunnen we als fans nog geen genoeg krijgen van het Marvel Cinematic Universe. Echter is niet iedereen blij met de eindeloze stroom aan superheldenfilms die de studio de bioscoop in slingert.

Scorsese vs. Marvel

Tijdens het promoten van de Netflix Original The Irishman leverde Hollywoodlegende Martin Scorsese flinke kritiek op Marvel. Hij vergeleek de films uit het MCU onder andere met pretparken, waarbij zijn controversiële conclusie was dat ze geen cinema zijn.

Dat zorgde voor een hoop ophef online, en ook grote namen uit Hollywood reageerden. Waaronder regisseurs van een aantal Marvel-films, zoals je hier kunt lezen. Toen we hoopten dat de boel beetje bedaard was, besloot Scorsese begin deze week nog een schepje bovenop zijn kritiek te doen. Ouch.

Robert De Niro

Hij is in ieder geval niet de enige. Robert De Niro is ook op pad om The Irishman te promoten, de film van Scorsese waarin hij de hoofdrol speelt. Die film beslaat meerdere decennia, waardoor je als kijker ook een jonge De Niro, Al Pacino en Joe Pesci voorbij ziet komen. Dankzij de magie van zogenaamde de-aging effects. Oftewel, CGI waarmee het gezicht van acteurs jonger wordt gemaakt.

Marvel Studios is de onbetwiste koploper op dat gebied. Film na film worden de effecten steeds geloofwaardiger, van een jonge Robert Downey Jr. in Civil War tot een jeugdige Samuel L. Jackson in Captain Marvel.

Captain Marvel
Een jonger gemaakte Samuel L. Jackson (Bron: Marvel Studios)

Jaar na jaar zie je de de-aging effects beter worden, maar De Niro is niet overtuigd:

“De technische trucjes werken slechts tot een bepaalde extent. Het gaat niet andere dingen veranderen. Als dat uiteindelijk wel lukt, dan kom je op het punt waar het geen persoon meer is, geen mens meer is. Het kan een ander soort entertainment zijn, zoals comics-achtige dingen, zoals Marvel. Cartoony.”

The Irishman
Een jonger gemaakte De Niro (Bron: Netflix) Een jonger gemaakte De Niro (Bron: Netflix)

Realisme

Dat is niet wat Marvel Studios wil horen, gezien Kevin Feige en Co. duidelijk wél voor realisme proberen te gaan. De Niro heeft in de kern gelijk, CGI is geen wondermiddel, maar het toontje waarop Marvel films in een comics-hokje worden geduwd doet denken aan de opmerkingen van Scorsese. Alsof de films niet serieus worden genomen.

Wellicht is het een gevoelig puntje bij De Niro. The Irishman krijgt hoge cijfers, maar wordt wel links en rechts bekritiseerd vanwege inconsistente CGI bij de digitaal jonger gemaakte acteurs.

Wist je trouwens dat Jennifer Aniston ook minder Marvel films wil? Hier lees je waarom.

Reageer op artikel:
Na Martin Scorsese levert ook Robert De Niro kritiek op Marvel
Sluiten