Illuminati: Marvel’s geheime plannen voor de comeback van Iron Man?

Het Marvel Cinematic Universe is nu al een stuk filmgeschiedenis. Geen enkele studio heeft in de geschiedenis van Hollywood zo’n indrukwekkend experiment neergezet. Tientallen films die een overkoepelend verhaal vertellen, met duizelingwekkende box office cijfers als resultaat.

Dat succesverhaal begon met Iron Man. Infinity War, Endgame: al die recordfilms zouden zonder de magie van Jon Favreau en Robert Downey Jr. niet het daglicht hebben gezien. De megaplannen van Marvel Studios baas Kevin Feige waren volledig afhankelijk van het slagen van die eerste paar films.

Het begin en einde van Iron Man

De cirkel was dan ook geheel rond met de dood van Tony Stark in Avengers Endgame. Na elf jaar en 21 films eindigde de opmars van Iron Man. De grootste superheld aller tijden. Een offer dat de verhalen die Marvel vertelt extra gewicht geeft.

De gebeurtenissen hebben echt gevolgen. Het zijn geen superhelden à la Batman en Superman die altijd blijven leven. Juist in de comics is het lastig om je als lezer echt daadwerkelijk zorgen te maken om een personage, want je weet dat de grote namen toch altijd een paar maanden later weer tot leven worden gewekt.

Impact teniet doen

Grote superhelden zijn immers te lucratief om permanent te schrappen. De grote vraag is hoe Marvel die dynamiek op het witte doek aan gaat pakken. Ja, Marvel Studios heeft nog een waslijst aan grote namen, maar Iron Man lijkt simpelweg té populair om niet terug te brengen.

Maar ja, over een paar jaar Robert Downey Jr. terugbrengen zou afdoen aan de impact van Avengers: Endgame, en de geloofwaardigheid van het MCU. Toch is er een manier om Stark terug te brengen, zonder de reeds gezette stappen teniet te doen.

Illuminati

Naar verluidt werken Kevin Feige en consorten aan een Avengers-project die een deur opent voor Tony Stark. Volgens doorgaans betrouwbare bronnen binnen de industrie overweegt men de Illuminati te introduceren op het witte doek. Men schijnt bezig te zijn met een voorlopige casting, waarvan een document is opgedoken, waarbij Kevin Feige op de lijst staat als producent.

Het is nog niet duidelijk of er al besloten is of het een Disney+-serie of een film wordt voor in de bioscoop. Maar de Illuminati is in de comics een Avengers team dat stiekem achter de schermen zijn werk doet. Onder de radar, weg van alle actie. Geen grote gevechten in de straten van New York, maar geheime operaties.

Marvel Illuminati Iron Man
(Afbeelding: Marvel Comics)

In de comics bestaat de Illuminati uit Iron Man, Reed Richards, Doctor Strange, Professor X en Namor. Allemaal personages die al in het Marvel Cinematic Universe bestaan, of geïntroduceerd gaan worden. Eerst moet Phase 4 überhaupt op gang komen, maar met plannen voor een Fantastic Four- en X-Men-film wordt de basis al gelegd.

Marvel Illuminati Iron Man
(Afbeelding: Marvel Comics)

Secret Wars

Allemaal leuk en aardig, maar dat verklaart nog steeds niet hoe Iron Man op een geloofwaardige wijze terug kan keren. Daarvoor is eerst een ander groot event nodig, Secret Wars. Dat is een episch event uit de comics waarover we al maanden geruchten horen. Uit meerdere hoeken komen geluiden dat Kevin Feige van Secret Wars de volgende grote MCU-climax wilt maken.

Kort door de bocht: in Secret Wars brengt (afhankelijk van welke versie je lees) een slechterik het reguliere Marvel-universum samen met talloze alternatieve universums. À la Spider-Man: Into the Spider-Verse opent dat een hoop deuren. Alternatieve versies van superhelden, of superhelden die dood zijn gegaan  in andere universums nog leven.

Nu begeven we ons echt op steeds minder concreet speculatie-terrein, maar dat evenement zou de terugkeer van Tony Stark kunnen betekenen. In de comics hebben we het al zien gebeuren: een kwaadaardige versie van Iron Man uit een alternatief universum waar Tony Stark een schurk is, komt opeens terecht in het reguliere Marvel-universum dat wij kennen.

Evil Tony Stark

De Avengers zullen hem moeten verslaan, waarna hij zich vervolgens aansluit bij de good guys. Door hem een hele arc te geven en naar het evenement toe te bouwen, kan Iron Man (kort) teruggebracht worden zonder dat het goedkoop of teleurstellend overkomt.

Na die verhaallijn kan men vervolgens beginnen met de Illuminati. Maar goed, zeker met de huidige pandemie hebben we het dan echt over meer dan vijf jaar van nu. Tussen nu en dan kan er nog een hoop veranderen. Maar de ingrediënten voor Kevin Feige’s meesterplan beginnen langzaam duidelijker te worden.

Marvel Illuminati Iron Man
(Afbeelding: Marvel Comics)

Puzzelstukjes

Secret Wars, Illuminati, Robert Downey Jr. die weer in gesprek is met Marvel. Het zijn allemaal puzzelstukjes die op basis van meerdere bronnen serieus genomen kunnen worden. Hoe Marvel Studios ze samenbrengt, gaan we de komende tien jaar ontdekken…

Reageer op artikel:
Illuminati: Marvel’s geheime plannen voor de comeback van Iron Man?
Sluiten