Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 aug 2020
Leestijd: 6 minuten

Marvel’s Batman: waarom Moon Knight de bruutste MCU-held wordt

Kijk je altijd uit naar de volgende Batman-film en genoot je van elke aflevering van The Punisher? Dan heeft Disney afgelopen vorig jaar prachtnieuws voor je bekendgemaakt, zonder dat je het wellicht zelf doorhebt. Maak kennis met Moon Knight, de brute superheld die zijn eigen serie krijgt op de Netflix-killer Disney+.

Maak kennis met Moon Knight

Tussen alle Disney+-aankondigingen van eind vorig jaar zal de naam Moon Knight voor de meesten niet zo zijn opgevallen. Als je niet regelmatig de comics openslaat, dan is het een naam die je zelden of nooit voorbij ziet komen. Sterker nog, zelfs binnen de comics is het een soort cultfiguur.

Over de serie die hij krijgt weten we nagenoeg niks, naast het feit dat de show op Disney+ te zien zal zijn en ergens na de eerder aangekondigde Hawkeye-serie uitkomt. Na 2021 dus.

Moon KnightMarvel Disney Plus
Bron: Disney

Voor een voorproefje kunnen we echter alvast in de comics duiken en je een crash course geven. Het personage is in de afgelopen decennia in vele gedaantes en designs voorbij gekomen in de comics, maar één factor blijft consistent: Moon Knight is een soort brute mashup tussen Batman en The Punisher. Tussen de Iron Mans en Captain America’s van deze wereld is het een bloederige frisse wind, en in dit artikel leggen we je uit waarom.

Moon Knight werd in 1975 bedacht voor schrijver Doug Moench en tekentalent Don Perlin. Hij werd in het leven geroepen als vijand van de al even obscure Jack Russell, die destijds zijn eigen serie genaamd Werewolf by Night had.

Bron: Marvel
Bron: Marvel

Die naam mag je echter snel weer vergeten, want Moon Knight kwam maar twee issues voor in die reeks. Dat was blijkbaar genoeg om lezers enthousiast te maken, want Moon Knight kreeg vervolgens steeds vaker rolletjes in series als The Defenders en Spectacular Spider-Man. Pas in 1980 kreeg hij zijn eigen reeks, waarin de basis werd gelegd voor de brute held die anno 2019 zo geliefd is onder fans.

De oorsprong van Moon Knight ligt in Afrika, in Sudan, om precies te zijn. Een man genaamd Raoul Bushman vermoordde daar een archeoloog om een tombe te plunderen die de archeoloog in kwestie aan het onderzoeken was. Het verschilt per schrijver waarom Marc Spector, zoals Moon Knight echt heet, besloot in te grijpen.

Het komt er in ieder geval op neer dat Spector probeerde om de dochter van de archeoloog te redden, wat tot een gevecht tussen Bushman en Spector leidde. Spector werd vervolgens compleet in elkaar geslagen, tot op het randje van de dood. Hij wist weg te kruipen richting een eeuwenoude tombe, om vervolgens te sterven voor een beeld van de maan-god Khonshu.

Dankzij diezelfde god hoefde Spector echter niet in het rijk der doden te verblijven. Hij kreeg de kans om de god te dienen, als zijn wreker. Vervolgens maakt Spector korte metten met Bushman, de man die de tombe plunderde en de archeoloog vermoordde. Vanaf toen was hij niet langer Marc Spector, maar de Moon Knight.

Bron: Marvel
Bron: Marvel

Mentale problemen en diepgang

Het toffe aan dit personage is niet alleen de keiharde actie, maar juist ook de diepgang die hij met zich meebrengt. Al sinds zijn eerste comics ligt de nadruk deels op zijn mentale gezondheid. Hij heeft niet alleen mentale problemen, maar schrijvers spelen al jaren zelfs in de comics met het idee dat Spector helemaal niet Khonshu dient. Oftewel, dat hij puur aan het fantaseren is en niet meer weet wat nou de werkelijkheid is.

In lang niet elke comics-reeks van Moon Knight komt dat element terug, maar zijn mentale gezondheid blijft wel een belangrijk deel van het personage. Sterker nog, zijn geest is zelfs versplinterd. In het hoofs van Spector leven nog drie andere identiteiten.

Spector is zelf een voormalig lid van CIA, maar er ook de steenrijke socialite Steven Grant, die op plekken kan komen waar Spector zich nooit zou kunnen vertonen. De derde identiteit die zijn geest teistert is Jake Lockley, een taxichauffeur die vaak het vuile werk opknapt als Spector het niet meer aankan. De vierde identiteit is de god Khonshu zelf, de pragmatische aanwezigheid die ervoor zorgt dat de Moon Knight overeind blijft en zijn plicht kan doen.

Dat bizarre concept zorgt ervoor dat het personage een verrassende diepgang heeft, en de avonturen die hij beleeft veel diverser zijn dan wat je bijvoorbeeld van Batman gewend bent. In feite is Moon Knight immers vier personages in één. Een soort Avengers-team, in één persoon.

Moon Knight Marvel Comics
Bron: Marvel

Verder dan Batman en The Punisher

Die kwetsbaarheid, die mentale problemen, zorgen ervoor dat Moon Knight vaak zowel letterlijk als figuurlijk op duistere plekken komt. Duisterder dan een Batman of Punisher. Moon Knight deinst er niet voor terug om grof geweld in te zetten, vooral als het om de liefde van zijn leven gaat Marlene. Of, sinds onlangs, zijn dochter Diatrice. Een dochter van Marlene en Jake die hij pas heeft ontdekt, omdat ze was verborgen door… Jake zelf. Ja, zo bizar kan het dus worden.

Wat superkrachten betreft is Moon Knight geen Thor of Captain America. Door zijn achtergrond in de CIA en geschiedenis als bokskampioen staat hij zeker zijn mannetje, maar verder heeft hij geen superkrachten. Afhankelijk van de schrijver die zijn avonturen bedenkt is hij ook een expert in martial arts. Moon Knight is tevens groot fan van met de hand gemaakte wapens die niet alleen voor zijn vijanden maar ook voor hem zelf levensgevaarlijk zijn.

Bron: Marvel
Bron: Marvel

Wat zijn vechtstijl zo bijzonder maakt, is dat Moon Knight zonder zich te druk te maken om zijn eigen veiligheid zijn vijand intimideert. In de comics zit bijvoorbeeld op een gegeven moment de schurk Taskmaster achter hem aan. Dat is de bad guy die ook in de aankomende Black Widow film een grote rol speelt.

Taskmaster wilt op de onderstaande pagina de vechtstijl van Moon Knight imiteren, wat altijd zijn geheime wapen is. Dat houdt de schurk echter niet vol omdat Moon Knight zichzelf compleet verwoest en alles opoffert zodat hij klappen uit kan blijven delen. Echt een beest, a la The Punisher.  Afhankelijk van zijn ‘mentale identiteit’ reist Moon Knight rond in een witte limousine, helicopter of een soort paraglider.

Moon Knight Marvel Comics
Bron: Marvel

Je merkt het al: Moon Knight is niet alleen van zichzelf al ontzettend divers, maar schrijvers hebben hem ook nog eens op allerlei manieren neergezet in de comics. Alleen al qua design: de ene keer ziet hij eruit als een soort gehavende, witte Batman, de andere keer tref je hem aan in een strak wit pak.

Het kan dus alle kanten opgaan in de Disney Plus serie. Welke richting Marvel echter ook kiest, de basis van dit personage is vrij duidelijk, vrij concreet: we kunnen rekenen op brute, stijlvolle actie en een mate van diepgang die vaak bij soortgelijke superhelden en schurken ontbreekt. Voeg daar nog het Egyptische tintje aan toe, en je hebt de ingrediënten voor een topserie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Marvel’s Batman: waarom Moon Knight de bruutste MCU-held wordt
Sluiten