Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 11 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Marvel studiobaas breekt eindelijk stilte na aanval Martin Scorsese

De gemoederen rondom de controversiële opmerkingen van Martin Scorsese zijn gelukkig een beetje bedaard. De legendarische regisseur vergeleek de films van Marvel met pretparken, en concludeerde dat de superheldenfilms geen cinema zijn.

Martin Scorsese vs. Marvel

Vervolgens deed de regisseur van The Godfather er nog een schepje bovenop door de films “verachtelijk” te noemen. Vervolgens viel het halve internet over Scorsese heen, en reageerden ook de regisseurs van een aantal Marvel films. Zelfs Disney CEO Bob Iger sloeg vrij fel terug.

Vanuit één hoek bleef het echter opvallend stil: de altijd zo positieve Kevin Feige, hoofd van Marvel Studios. Hij is de opperbaas die bepaalt welke verhalen er verteld worden binnen het Marvel Cinematic Universe, het genie achter de miljardenbusiness. De architect.

Kevin Feige reageert

Daar is nu verandering in gekomen. Hij was afgelopen weekend te gast bij een podcast van The Hollywood Reporter columnist Scott Feinberg. Daar werd Feige gevraagd om te reageren op de mening dat superheldenfilms slecht zijn voor de industrie:

“Ik denk dat dat niet waar is. Het is een ongelukkige opmerking. Ik denk dat ikzelf en iedereen die aan deze films werkt van cinema houdt, van films houdt, ervan houdt om naar de bioscoop te gaan, en ervan houdt om die ervaring te delen met een bioscoopzaal vol mensen.”

Scorsese merkte in zijn opiniestuk voor de New York Times tevens op dat Marvel films nooit echt spannend worden, omdat er niks op het spel zou staan: “Er is geen risico, er is geen emotioneel gevaar. Niks staat op het spel. De films worden gemaakt om aan een specifieke vraag te voldoen, gemaakt als variaties op een beperkt aantal thema’s.”

MCU Kevin Feige. Marvel Star Wars
Kevin Feige Bron: EPA/ETIENNE LAURENT (Afbeelding: EPA/ETIENNE LAURENT)

Feige merkt echter op dat Marvel Studios door de jaren heen vele verschillende soorten films heeft gemaakt. Hij haalt Ant-Man aan als een heist-film, en Captain America: The Winter Soldier als een politieke thriller. Als antwoord op Scorsese’s opmerkingen noemt de studiobaas tevens voorbeelden van risico’s die zijn studio heeft genomen:

“We deden Civil War. We hebben onze twee meest populaire personages tegenover elkaar gezet, in een zeer serieuze theologische en fysieke ruzie. We hebben aan het eind van een film de helft van onze personages gedood. Ik vind het juist tof om ons succes erbij te pakken, en het te gebruiken om risico’s te nemen en andere gebieden te verkennen.” Ook haalde Kevin Feige tijdens de podcast het voorbeeld aan dat Marvel al sinds 2013 geen Iron Man film meer heeft gemaakt. Dat er niks op het spel zou staan en dat de studio steeds hetzelfde trucje lui herhaalt, klopt volgens de studiobaas dan ook niet.

Cinema of niet?

En of Marvel cinema is? Daar gaf Feige ook zijn mening over: “Iedereen heeft een andere definitie van cinema. Iedereen heeft een andere definitie van kunst. Iedereen heeft een andere definitie van risico”, zegt Feige. “Sommige mensen denken niet dat het cinema is. Iedereen heeft recht op hun mening. Iedereen heeft het recht om die mening te herhalen. Iedereen heeft het recht om over die mening te schrijven en ik kijk uit naar wat er daarna gaat gebeuren. Maar ondertussen blijven we films maken. ”

Daarbij blikte de architect van het MCU vooruit op de projecten die eraan komen, en de risico’s die daarbij genomen worden. Onlangs was Feige te gast op de set van WandaVision, een serie voor Disney+ met Elizabeth Olsen en Paul Bettany, naar verluidt in de stijl van jaren vijftig sitcoms:

“Het is anders dan alles wat we eerder hebben gedaan. Het is anders dan alles wat dit genre eerder heeft gedaan”, zegt hij over WandaVision. “En ja, als je al afhaakt door het idee dat een mens superkrachten heeft, en dat dat betekent datje alles binnen het genre in hetzelfde hokje propt, dan is het misschien niet aan jou besteedt. Maar de waarheid is dat dit allemaal – zoals alle grote sciencefictionverhalen – parabels zijn. Verhalen. ”

Tot slot wees Feige ook nog op The Eternals, een peperdure film die Marvel ontwikkelt met een regisseur en personages waar bijna niemand eerder van heeft gehoord:

“Het is een zeer grote film. Het is een zeer dure film. En we maken het omdat we geloven in Zhao’s visie en in wat die personages kunnen doen en we geloven dat we moeten blijven groeien en evolueren en veranderen en ons genre voort moeten blijven stuwen , “aldus Feige. “Dat is nog eens een risico, als je het over risico’s hebt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Marvel studiobaas breekt eindelijk stilte na aanval Martin Scorsese
Sluiten